Grip krijgen op digitalisering in Nederland

BramDoor: Bram Groenendijk op 12 januari 2021

De Tweede Kamer heeft recentelijk een motie aangenomen. Er komt een vaste commissie voor Digitale Zaken, die Kamerleden van voldoende kennis over digitalisering gaat voorzien.

Aanbevelingen tijdelijke commissie Digitale Toekomst

Er werd in 2019 een tijdelijke commissie Digitale Toekomst ingesteld. De commissie werd ingesteld om te onderzoeken hoe de Tweede Kamer meer grip kan krijgen op ‘digitalisering’.

De tijdelijke commissie deed 5 aanbevelingen in haar eindrapport:

  • Richt een vaste Tweede Kamercommissie voor Digitale Zaken op;
  • Bepaal als Kamer welke kennis over digitalisering nodig is;
  • Ondersteun de andere Kamercommissies rondom digitalisering;
  • Zorg voor passende wetten en regels voor digitalisering in Nederland;
  • Besteed extra aandacht aan wetgeving uit de Europese Unie.

Vaste commissie voor Digitale Zaken

Digitale systemen worden steeds beter, preciezer en sneller. Technologieën vormen steeds meer één geheel, omdat ze steeds meer samenhangen en met elkaar vervlochten raken. Gegevens over mensen en organisaties worden steeds vaker opgeslagen en gebruikt. Op deze manier krijgt iedereen te maken met digitalisering en technologie.

De Tweede Kamer heeft recentelijk een motie aangenomen. Er komt een vaste commissie voor Digitale Zaken. De commissie gaat Kamerleden van voldoende kennis over digitalisering voorzien. De commissie wordt na de aankomende verkiezingen in maart 2021 in de Tweede Kamer geïnstalleerd. Deze zou er onder andere zorg voor moeten dragen dat de Kamer voldoende kennis heeft over digitalisering, maar ook dat er passende wetten en regels voor digitalisering in Nederland komen en dat die in overeenstemming is met wetgeving uit de Europese Unie.

Wat houdt digitalisering in?

Digitalisering kan meerdere dingen inhouden, zoals het digitaliseren van processen, digitale transformatie en digitalisering van papieren archief.

Eigenlijk is het archief digitaliseren de eerste stap. Dit geldt eigenlijk voor bijna alle organisaties. Het duurt lang om een papieren archief te doorzoeken, het neemt plaats in beslag en het is milieu onbewust. Logisch dat steeds meer organisaties, zoals kantoren, gemeentes en musea, hun oude papieren archieven laten digitaliseren. Wanneer deze archieven eenmaal digitaal zijn, kunnen ze worden ‘verrijkt’. Hierdoor worden deze digitale archieven pas echt efficiënt voor gebruik. De digitale bestanden kunnen door deze manier snel worden gevonden en worden doorzocht. Vervolgens kan het bedrijf verder gaan denken aan het digitaliseren van processen en digitale transformatie.

Meer informatie over het digitaliseren van archief vindt u hier. Heeft u specifieke vragen over uw archief dan kunt u hier ons contactformulier invullen of u kunt ons telefonisch of via de mail bereiken.
T +31 (0)78 69 31 300
info@gmsnl.com

 

 

Bram
Bram Groenendijk Bram Groenendijk is directeur van GMS. Hij is verantwoordelijk voor de algemene zaken binnen de organisatie.

Plaats een reactie

Lees ook