Cultureel erfgoed digitaliseren een pracht vak!

29 augustus 2016

Een grote voorliefde voor alles wat 'ruikt' naar papier bracht Arjan bij GMS. Die voorliefde is niet van vandaag of gisteren. Op zijn zestiende jaar begon hij namelijk zijn loopbaan in een drukkerij. Bij GMS is Arjan verantwoordelijk voor de afdelingen die de archiefcollecties digitaliseren. In dit nieuwsbericht een kort persoonlijk woord van Arjan zelf...

Destijds begon ik op 16 jarige leeftijd in een drukkerij die de offset techniek gebruikte. Al snel groeide ik door en heb ik leiding mogen geven aan meerdere grote drukkerijen. Ik heb gezien hoe snel de markt veranderde. Het drukken moest steeds sneller en in grotere oplages om rendabel te blijven. Er werd steeds meer gebruik gemaakt van internetsites en cd-roms. De vraag die bij de drukkerijen opspeelde was:” moeten we een nieuwe pers aanschaffen of redden we het nog met de oude?” Vanuit een heel andere invalshoek herken ik daarom nu de vraag bij culturele instellingen:” moeten we nu onze kunstschatten en cultureel erfgoed digitaal vastleggen of kunnen we hier nog mee wachten?” Wat komt er kijken bij het vastleggen van onze kunstschatten en waar moeten we op letten? Dit zijn vragen die dagelijks aan mij gevraagd worden.

Eén ding is zeker, een droom van mij is om ook in de toekomst inzage te hebben in het cultureel erfgoed. Elke dag weer krijg ik unieke documenten die precisie vereisen en alleen met de juiste apparatuur gedigitaliseerd kunnen worden. De kennis die ik op doe over de kunstschatten van Nederland en buitenland, de geur van het papier en de uitdagende projecten , maakt het vastleggen van de kunstschatten het mooiste vak wat er is! Het geeft een goed gevoel dat ik het cultureel erfgoed mag vastleggen voor de toekomst. Ik ben er trots op dat het vastleggen van memorabele gebeurtenissen in Nederland mogelijk is!

 

Lees ook