Van Pen tot Pixel: Het Scheepvaartmuseum zet koers met digitalisering handschriftencollectie
Het is officieel! Afgelopen maand hebben we het startgesprek gevoerd voor een bijzonder project dat het rijke verleden van de maritieme geschiedenis zal ontsluiten: de digitalisering van de handschriftencollectie van het Scheepvaartmuseum. In samenwerking met Metamorfoze zullen we maar liefst 50 meter aan historische documenten digitaliseren, die nu veilig opgeborgen liggen in de archieven. De daadwerkelijke uitvoer van dit omvangrijke project staat gepland voor 2025. Benieuwd naar dit project? Lees verder!
De collectie bevat een schat aan historische handschriften en verzamelingen, met een focus op maritieme reizen en schepen. Denk hierbij aan scheepsjournalen, reisverslagen, en persoonlijke memoires van bemanningsleden en kapiteins van onder andere koopvaardij-, marine- en VOC-schepen. Dit zijn vaak unieke bronnen die ons inzicht geven in de dagelijkse praktijk en de kennis van de zeevaart in bepaalde periodes. Daarnaast omvat de collectie familiepapieren van marineofficieren uit de zeventiende tot negentiende eeuw en brieven die verhalen over avonturen op zee.
De handschriftencollectie is niet alleen interessant voor historici, maar biedt ook veel aanknopingspunten voor stamboomonderzoekers. De documenten geven een persoonlijke blik op het leven aan boord, niet alleen vanuit het perspectief van de elite, maar juist ook vanuit dat van de zeelieden zelf. Ze schetsen een levendig beeld van het dagelijks leven op zee en bieden daarnaast waardevolle informatie over onderwerpen als kolonisatie, klimaat, migratie, ziektes en politieke conflicten.
Met de digitalisering van deze collectie wordt de toegankelijkheid enorm vergroot. Na voltooiing zullen onderzoekers, maritieme enthousiastelingen en familiehistorici over de hele wereld de mogelijkheid hebben om deze rijke collectie online te raadplegen. We verwachten dat dit digitaliseringsproject zo’n 6 tot 8 maanden in beslag zal nemen en dat er ongeveer 250.000 opnames gemaakt zullen worden.
GMS kijkt uit naar dit project, dat niet alleen zal bijdragen aan het behoud van de documenten, maar ook zal zorgen voor een veel bredere beschikbaarheid van deze unieke bronnen voor toekomstig onderzoek. Met behulp van moderne technologie zullen deze kostbare handschriften voortaan voor iedereen binnen handbereik zijn – van pen tot pixel!