Logistieke operatie bij TU Delft Library

Al jaren werkt de TU Delft Library intensief samen met GMS. Tijdens deze periode werden vele rapporten, dissertaties en afstudeerscripties gedigitaliseerd. Kort geleden kwam daar een bijzonder project bij…

Met subsidie van het Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) ontwikkelde de TU Delft Library namelijk een repository. Deze is geheel gewijd aan de architectuur en stedenbouw in Europese kolonies, vanaf 1850 tot 1970. Het betreft talloze documenten, zoals boeken en tijdschriften, maar ook foto’s, films, kaarten en gegevens over architecten. Interessante informatie, vooral voor wetenschappers en ontwerpers, maar eigenlijk voor iedereen die belangstelling heeft voor cultuur. De TU Delft Library wil op deze manier een bijdrage leveren aan het stimuleren en verder vergroten van de belangstelling voor het gebouwde erfgoed in deze niet-Europese landen.

Logistieke operatie

Het materiaal dat voor dit project door GMS gedigitaliseerd moest worden, werd in verschillende tranches aangeleverd. Dit betrof documenten uit de eigen collectie van de TU Delft Library, maar ook materiaal dat in bruikleen was van de bibliotheken van het KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen) en het KITLV (Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde). Het werd een logistieke uitdaging voor zowel de bibliotheek als voor GMS om dit alles op de meest efficiënte manier te digitaliseren. Zeker nadat duidelijk werd dat tijdens dit project de bibliotheek van het KIT haar deuren zou sluiten en haar collectie deels zou overbrengen naar de universiteitsbibliotheek van de Universiteit Leiden. Nog complexer werd het, toen even later ook de bibliotheek van het KITLV  daar naar toe zou verhuizen. Ondertussen was het digitaliseren van het materiaal zelf, met vele grote uitklapbare pagina’s, al lastig genoeg.

“Erg leuk was het om tijdens het project een bezoek aan GMS te brengen om daar ter plekke de verschillende mogelijkheden voor digitalisering te bekijken.” Verteld Dhr. Bercht, informatiespecialist bij de TU Delft. Inmiddels is het project zo goed als afgerond en is de opdrachtgever erg tevreden. In totaal werden er ruim 170.000 pagina’s gescand (naar schatting), waarvan er nu 137.000 geladen zijn in het repository.

Nieuwsgierig geworden naar het repository? zie de site!

Gerelateerde producten