Baanbrekende camera schiet A0 formaten in Metamorfoze kwaliteit

25 juni 2020

Bij GMS zijn wij dagelijks bezig met het verbeteren en updaten van onze digitaliseringsmethode, zodat wij de hoogste kwaliteit kunnen blijven waarborgen. GMS heeft een zeer unieke camera aangeschaft, die dankzij zijn hoge resolutie formaten tot en met A0 in de hoogste kwaliteit kan digitaliseren. Iets wat voorheen door geen enkele camera mogelijk was!

Een nieuwe camera. Wat is de meerwaarde?

Deze camera is ontwikkeld door Phase One en heeft een sensor met 150 megapixel. Waarom is dat zo uniek? Er bestaat geen andere waarbij dit mogelijk is! De camera is dus baanbrekend voor onze digitaliseringsdiensten.

Deze camera in staat om een opnamevlak van 120 x 90 centimeter te fotograferen. Dat betekent dat zelfs groter dan A0 formaat kan worden gedigitaliseerd. En dat ook nog eens met een resolutie van 300 PPI. Ter vergelijking: een ‘reguliere camera’ met 50 megapixel schiet in A0 in slechts 185 PPI.

U kunt nagaan hoeveel beter de kwaliteit wordt! 300 PPI wordt bovendien gezien als de ideale resolutie voor het printen van foto’s, omdat je de verschillende pixels dan niet meer met het blote oog kan onderscheiden. Ook zorgt deze resolutie ervoor dat de foto’s na digitalisering haarscherp tot in detail kunnen worden bekeken op een beeldscherm.

Details worden tot in de puntjes opgenomen en de kleuren zijn levendig. Kortom, het materiaal wordt zeer realistisch opgenomen! Iets wat bij cultureel erfgoed een wenselijk resultaat is.

De camera verwerkt ondanks zijn hoge resolutie en bestandsgrootte bestanden net zo snel als reguliere camera’s. Hierdoor blijft de snelheid gelijk aan wat u van ons gewend bent.

camera

Tot en met A0 formaat opnemen. Hoe werkt dat?

Hoe zorgt GMS ervoor dat alle formaten in beeld komen? Door de combinatie van een geautomatiseerd statief en deze unieke camera.

De camera, het statief en de software zijn volledig op elkaar afgestemd. Hierdoor kan de camera met één druk op de knop de gevraagde resolutie opzoeken, het scherpstellen gaat vervolgens ook volledig automatisch. Dit werkt vele malen nauwkeuriger dan handmatig instellen, waardoor de continuïteit van de opnamen verbeterd. Een constante hoge kwaliteit is dus gegarandeerd.

Metamorfoze. Wat houdt dat in?

De hoogste kwaliteitsstandaard binnen de digitaliseringswereld is Metamorfoze. Dit kwaliteitsniveau is vastgesteld door de Koninklijke Bibliotheek (KB) ter preservering van papieren originelen door middel van digitaliseren.

De nieuwe camera is speciaal ontwikkeld voor het digitaliseren van Cultureel Erfgoed en het eerste one-shot systeem dat de Metamorfoze standaard kan waarborgen op A0 formaat.

 

 

Lees ook