Blogserie: Archief scannen en vernietigen?

1 augustus 2016

Het lijkt zo eenvoudig; uw archief digitaliseren en daarna vernietigen. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd duidelijk te zijn of vernietigen toegestaan is.

De digitale ‘vervanger’ moet namelijk in veel gevallen aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen om te mogen vervangen. Wie gaat ‘googelen’ verzandt in een bos aan websites die ingaan op wet-en regelgeving, waarbij er geen concrete beantwoording van dit vraagstuk wordt gegeven. Wij vonden het tijd voor verandering en gaan daarom aan de hand van een aantal blogs concrete handvatten geven.

In een serie blogs zullen wij dieper in gaan op kwaliteitsnormen voor scanning van archieven die conform de daarvoor geldende wetgeving een bepaalde periode bewaard moeten blijven. We zoomen per blog in op een specifieke archiefcollectie. Hierbij belichten wij onder andere de volgende archiefcollecties:

-Algemeen (financieel) archief van een organisatie vallend onder de administratie- en fiscale bewaarplicht.
-HR archief van een organisatie vallend onder o.a. Wet Bescherming Persoonsgegevens(WBP).
-Overheidsarchieven (o.a. bouw- en milieudossiers).
-Dossiers in de gezondheidszorg (Bijv. patiëntendossiers).

Bent u nieuwsgierig geworden naar aanleiding van onze blogs, heeft u specifieke vragen? Natuurlijk staan wij u graag te woord. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Lees onze eerste blog in de serie ‘Archief scannen en vernietigen’ hier.

Lees ook