Brabant-Collectie en Brabants Heem in samenwerking voor digitale toegankelijkheid

10 oktober 2018

Brabant-Collectie en Brabants Heem hebben GMS de opdracht gegeven tijdschriften en kranten te digitaliseren. De publicaties worden op deze manier gepreserveerd en de digitale toegankelijkheid verhoogt.

Brabants Heem

De stichting Brabants Heem is de overkoepelende organisatie van 123 heemkundekringen in Noord-Brabant. Zij zet zich in voor het behoud van het immaterieel en materieel erfgoed en ondersteunt hierin de heemkundekringen en andere organisaties op dit terrein, zoals de Brabant-Collectie.

Brabant-Collectie

In 1837 is in Den Bosch het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant opgericht. Het Genootschap heeft sindsdien een omvangrijke collectie opgebouwd over de geschiedenis van Noord-Brabant. Hiervan zijn de boeken, tijdschriften, kranten, kaarten, prenten en tekeningen sinds 1986 in beheer bij de Brabant-Collectie, gehuisvest in de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg. Inmiddels is ook het oeuvre van een aantal Brabantse fotografen aan de collectie toegevoegd.

Digitalisering

GMS digitaliseert in gezamenlijke opdracht van de Brabant-Collectie en Brabants Heem aan aantal Brabantse tijdschriften en kranten, zodat deze publicaties behouden blijven en dit culturele erfgoed beter ontsloten wordt voor iedereen die daar in is geïnteresseerd.

 

Lees ook