Hoe gaat het met de digitalisering in België en Duitsland?

14 juli 2020

Ook in België en Duitsland gaat digitalisering in de versnelling. De dreiging van het coronavirus zette digitalisering hoop op de agenda in niet alleen Nederland, maar ook andere landen, zoals onze buurlanden.

Digitalisering in België

Ook België mag niet achterblijven in de digitalisering. Door de digitalisering zijn worden digitale vaardigheden tevens steeds meer van belang. Zo heeft Vlaams minister van Economie en Werk bijna 2,4 miljoen euro toegewezen om de digitale vaardigheden van werknemers, werkzoekenden en bedrijven in West-Vlaanderen te verbeteren.

Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits: “West-Vlaanderen is een bedrijvige provincie, maar kampt met een arbeidskrapte en een tekort aan opleidingsmogelijkheden. Het project UPSKILL streeft ernaar werknemers, werkzoekenden, maar ook bedrijven de nodige infrastructuur aan te bieden om opleidingen rond digitalisering en automatisering aan te bieden in een aantal belangrijke sectoren. Het is belangrijk om tijdig op deze trein te springen om geen concurrentiële achterstand op te lopen.”

Digitalisering in Duitsland

Ook Duitsland wordt steeds meer digitaal. In Nederland is pinnen haast normaler dan met contant betalen. In Duitsland is dat anders. Na de corona zijn er echter steeds meer mensen gaan pinnen en worden er steeds meer pinapparaten aangeschaft.

Daarnaast bleek dat Duitsland met betrekking tot het onderwijs nog erg achterliep. Slechts 23 procent van de Duitse leraren lijkt digitale media in te zetten, terwijl het Europese gemiddelde op 48 procent ligt. Dit blijkt uit ICILS-2018, de international Computer and information Literacy Studie. Slechts 26 procent van de Duitse scholieren heeft op school toegang tot Wifi, W-Lan in het Duits, bij een EU-gemiddelde van 68 procent. De bondsregering heeft nu 500 miljoen euro extra uitgetrokken om leerlingen zonder eigen apparatuur hiervan te voorzien.

Lees ook