Gemeente Geertruidenberg verbreedt digitale beschikbaarheid bouwdossiers

26 september 2018

Gemeente Geertruidenberg is een prachtige gemeente met een karakteristieke stadskern. De gemeente laat circa 94 meter bouwdossiers uit 1997 tot 2016 binnen zes maanden digitaliseren.

Het verhaal achter de historische stadskern

De gemeente Geertruidenberg is een mooi stukje Nederland. De gemeente bestaat uit drie kernen: Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer. Graaf Willem I van Holland verleende in 1213 ‘Sint Geertruidenberg’ stadsrechten. De stad was in de late middeleeuwen een belangrijk handelscentrum waar graven en edelen bijeen kwamen om hun belangen te behartigen. Zowel de Sint Elisabethsvloed in 1421 als het geschil tussen de Hoekse en Kabeljauwse in 1420 maakten echter een eind aan die welvarende handelsfunctie. De stad werd een grensvesting.

Rijksmonumenten

De gemeente Geertruidenberg telt maar liefst 123 rijksmonumenten, 56 gemeentelijke monumenten en 81 beeldbepalende panden. Tevens zijn er nog twee archeologische rijksmonumenten te vinden. In de jaren zeventig heeft het Rijk de historische stadskern van Geertruidenberg zelfs aangewezen als beschermd stadsgezicht.
Raamsdonk kent ook enkele rijksmonumenten, waaronder de Lambertuskerk. Deze kerk werd verwoest tijdens de Sint Elisabethsvloed, alleen de toren bleef gehandhaafd. In de vele jaren daarna heeft deze kerk nog meer te verduren gehad, zoals brand en blikseminslag. De kerk werd echter steeds weer gerestaureerd en nooit vervangen door een nieuw gebouw. Het is dan ook bijzonder dat deze kerk hier nog altijd staat.

Optimale dienstverlening

De gemeente heeft al eerder bouwdossiers laten digitaliseren. Door ook deze bouwdossiers digitaal te maken, wordt het samen een uniform geheel. De digitale beschikbaarheid zal de dienstverlening optimaliseren en de bouwdossiers preserveren.

Lees ook