Gemeente Zaanstad digitaliseert fotocollectie van het Noordhollands Dagblad

27 maart 2019

De gemeente Zaanstad is inmiddels al enige digitaliseringsprojecten verder. Wederom gaat de gemeente een nieuwe uitdaging met GMS aan; de digitalisering van een fotocollectie van het Noordhollands Dagblad.

Gemeente Zaanstad

Zaanstad is in 1974 ontstaan door samenvoeging van de gemeenten Assendelft, Krommenie, Koog aan de Zaan, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk. De gemeente Zaanstad is de grootste in de Zaanstreek. Zaanstad heeft een bijzonder centrum, bestaande uit onder andere het oude stadshart van Zaandam en Inverdan. Inverdan is een stedenbouwkundig herontwikkelingsprogramma dat opvalt door de traditionele Zaanse bouwstijl. Verder ligt ten zuiden van Inverdan de Russische Buurt, een gevarieerd gebied met een rijke geschiedenis. Czaar Peter heeft een week in een huisje in de Russische Buurt gewoond. Dit is de reden achter de naam van de buurt. De Russische Buurt was bovendien stadsvernieuwingsgebied in de periode van 1970-1985.

Digitalisering fotocollectie Noordhollands Dagblad

Divers materiaal bestaande uit onder andere notarieel archief, akten van de burgerlijke stand, boeken, tijdschriften en kranten zijn in het verleden al succesvol gedigitaliseerd bij GMS.

Wederom een nieuwe samenwerking met de gemeente Zaanstad. Het betreft ditmaal een fotocollectie van het Noordhollands Dagblad. Deze fotocollectie is overgedragen aan Zaanstad. Het Noordhollands Dagblad is een Nederlands regionaal dagblad dat bestaat uit zeven edities. De edities verschijnen ten noorden van het Noordzeekanaal als ochtendkrant. Het dagblad focust zich op de regio’s Alkmaar, Noordkop, West-Friesland, IJmond, Zaanstreek-Waterland, Amsterdam, Haarlem en omstreken en ‘t Gooi. De fotocollectie zal worden gedigitaliseerd conform de Metamorfoze Light kwaliteitsnorm.

Lees ook