HDC digitaliseert topstuk uit Kuyperarchief bij GMS

3 mei 2022

Op initiatief van HDC mocht GMS het felicitatieregister van Abraham Kuyper, een bijzonder topstuk uit het Kuyperarchief, digitaliseren.

Abraham Kuyper (1837-1920) is een van de meest veelzijdige en invloedrijke figuren uit de geschiedenis van Nederland. Hij was predikant, journalist, hoogleraar, Kamerlid, minister-president. Tientallen jaren zette hij zijn stempel op ontwikkelingen in kerk, theologie, politiek, media en maatschappij. Voor vele rechtzinnige protestanten gold hij als een door God gegeven leider.

In 1907 vierde Kuyper zijn zeventigste verjaardag. Talloze vertegenwoordigers van de Anti-Revolutionaire Partij, de Vrije Universiteit, de Gereformeerde Kerken in Nederland en nog veel meer netwerken schreven een gelukwens voor hun held. Zo’n 15.000 particulieren tekenden in voor het felicitatieregister.

Zo ontstond een bijzonder fraai album, versierd met zilver, ivoor, bloedkoraal en koperen sloten. Het is een topstuk uit het Kuyperarchief, dat jarenlang te zien was in het Rijksmuseum en een paar jaar geleden nog bij de grote synodetentoonstelling in het Dordrechts Museum. Het kostbare object maakt nu deel uit van de Collectie HDC | Protestants erfgoed van de Universiteitsbibliotheek van de VU.

Op initiatief van VU-historicus Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis en directeur van het HDC Centre for Religious History, is het Kuyperalbum nu gescand door GMS Digitaliseert. Daarbij zijn ook alle namen van personen, plaatsen en organisaties via OCR vastgelegd in een databestand. In verder onderzoek zal deze momentopname van de Nederlandse protestantse wereld in 1907 in kaart worden gebracht.

Het project is mogelijk gemaakt door een subsidie van de VUVereniging. Voor GMS smaakt de samenwerking met het HDC naar meer!

Meer weten over onze diensten en hoe we u kunnen helpen? Lees dan verder op de volgende pagina: Archief digitaliseren.

Lees ook