Hoe Friezen een digitale voorsprong maken samen met GMS Digitaliseert

20 november 2015

Na een transformatieproces van enkele maanden is de voormalige boekbinderij van Tresoar omgetoverd tot professionele scanstudio, die op 14 oktober officieel in gebruik is genomen. GMS gaat op locatie bij Tresoar tot en met 2018 miljoenen pagina’s aan Fries Erfgoed digitaliseren. Dit doet GMS met Friese werknemers die zijn getraind om dit specialistische werktraject tot een succes te maken.

Tresoar maakplaats digitaal Fries Erfgoed

Op woensdagmorgen 14 oktober opende gedeputeerde Sietske Poepjes de scanstudio die onderdeel van het digitaliseringsproject RedBot is. Hier mocht zij onder begeleiding van Bert Looper, directeur van Tresoar en Cees Groenendijk, directeur van GMS als eerste de scanner bedienen.

De voormalige boekbinderij van Tresoar is niet meer te herkennen nu deze is uitgerust met speciale verlichting en high-end scanapparatuur. De technische hoogstandjes zijn nodig om tot en met 2018 te fungeren als maakplaats van digitaal Fries Erfgoed.

Op dit moment wordt er hard gewerkt om in zes maanden tijd de ‘huwelijkse bijlagen‘ voor iedereen digitaal beschikbaar te stellen. Deze rijke bron aan historische persoonsinformatie is slechts een kleine greep uit de grootschalige digitaliseringsprojecten die nog op de digitale agenda staan.

Friesland het visitekaartje van Europa

Voor nu houden zes medewerkers zich bezig met het digitaliseren en Meta dateren van het Fries Erfgoed. Naar verwachting zal het totale project 100 banen creëren die de economie en werkgelegenheid van Friesland bevorderen. De coöperatie met Tresoar en de werkgelegenheid die GMS creëert in de provincie Friesland is hiermee een groot succes gebleken. Met dit project zal Friesland fungeren als digitale voorloper en gelden als het digitale visitekaartje van Europa.

Lees ook