Kijk- en luistercijfers 1967-1993

26 februari 2020

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid laat in samenwerking met CLARIAH oude kijk- en luistercijfers digitaliseren bij GMS ten behoeve van onderzoek naar het kijk- en luistergedrag van de Nederlandse bevolking.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Beeld en Geluid is een toonaangevend kennisinstituut op het gebied van mediacultuur en AV-archivering. Het instituut volgt bovendien relevante innovaties in media-archivering, neemt deel in onderzoeksprojecten en experimenteert met nieuwe technologie. Daarnaast is Beeld en Geluid een voorstander van het delen van kennis en ervaring binnen nationale en internationale netwerken.

Onderzoek kijk- en luistergedrag Nederland

Het marktonderzoeksinstituut GfK droeg zijn archief met kijk- en luistercijfers over aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Dit omvat ook de cijfers van reclames. Het kijk- en luistergedrag van de Nederlandse bevolking wordt al sinds 1967 onderzocht door GfK voor verschillende doeleinden.

De digitale bestanden zullen de komende tijd beschikbaar komen in de onderzoeksomgeving ‘MediaSuite’ van het research-cluster Clariah. Daarnaast zullen de gedigitaliseerde rapporten ook beschikbaar worden gesteld via de Beeld en Geluid-portals voor Media Professionals en het algemene publiek.

Digitaliseren en meta-dateren van kijk- en luistercijfers

GMS heeft voor Beeld en Geluid alle kijk- en luistercijfers uit de periode 1967-1993 gedigitaliseerd. Daarnaast heeft GMS gezorgd voor een nauwkeurige indexering van de documenten. Door iedere pagina van de juiste unieke gegevens te voorzien zijn de resultaten en specifiek benaderbaar. Kortom, het resultaat voorziet in meer uniformiteit, een betere preservering en het vereenvoudigt het verder bestuderen van de informatie.

 

Husky. (2014). View on the terrace of the Netherlands Institute for Sound and Vision [Foto]. Geraadpleegd van https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Beeld-en-Geluid-Hay-Kranen-08.JPG

Lees ook