Osse geschiedenis in kleur!

10 augustus 2020

De collectie kleurennegatieven zijn voor een korte tijd aan het ‘logeren’ bij GMS! Nadat de collectie is gedigitaliseerd, mogen ze weer terug in de kasten van Stadsarchief Oss.

Over de collectie

Persfotograaf Paul van der Werff heeft deze houten kast ooit zelf in elkaar gezet. Hierin zitten ongeveer 200.000 negatieven. Een klein deel hiervan omvat een deelcollectie van bijna 10.000 kleurennegatieven met opnames uit de jaren zestig, zeventig en tachtig, die in Oss en omgeving gemaakt zijn. Het Stadsarchief Oss heeft van de gemeente Oss budget ontvangen om deze deelcollectie te laten scannen.

Kleurennegatieven zijn kwetsbaar, waardoor de beelden snel beschadigen en daardoor niet meer geraadpleegd kunnen worden. Door de historische waarde van de negatieven is het van belang deze te laten digitaliseren, zodat de kwaliteit en de waarde wordt behouden.

Over Paul van der Werff

Paul van der Werff had nooit gedacht fotograaf worden. Dat kwam doordat zijn vader een fotograaf bij het ANP was en daardoor weinig thuis was. Toch kreeg hij ook liefde voor fotografie. Hij werkte tussen 1966 en 1984 voor onder andere het Brabants Dagblad. Paul van der Werff volgde Daan Scholte op als persfotograaf bij het Brabants Dagblad. De negatieven van Scholte zijn al eerder door GMS gedigitaliseerd en zijn op de collectiewebsite van Stadsarchief Oss te bewonderen.

Van der Werff werkte ook via het ANP voor diverse landelijke dagbladen. Hij maakte reisreportages en hield zich bezig met architectuur- en bedrijfsfotografie. Zijn carrière als freelancer was veelzijdig en erg succesvol. Dit alles werd in 1984 abrupt afgebroken toen hij bij een auto-ongeluk verongelukte.

Een paar afbeeldingen van de kleurencollectie van Paul van der Werff

De Hooghuisstraat met de gevel van Kamphuys-Loosbroek vóórdat deze werd gesloopt om de Oostwal aan te leggen.

De start van de fameuze Osse 24-uurs race.

Een overzichtsfoto van Vorstengrafdonk, in de tijd dat dit nog een groot woonwagenkamp was.

Het (destijds) splinternieuwe Osse gemeentehuis aan de Raadhuislaan, met zijn markante bestrating.

Lees ook