Eén van de oudste stukken van Stadsarchief Amsterdam binnenkort online in te zien

18 augustus 2017

Charters behoren tot de oudste stukken van het Stadsarchief Amsterdam. De materiële staat is redelijk kwetsbaar en daarom niet eerder voor digitalisering in aanmerking gekomen.

Recent heeft het Stadsarchief besloten deze oudste stukken te gaan digitaliseren ten behoeve van publicatie op de Archiefbank. Door een aantal factoren zijn de charters lastig te hanteren. Daarom zijn de charters ook slecht toegankelijk voor geïnteresseerden. Reden om deze charters te digitaliseren en online beschikbaar te stellen. Zodoende hoeft het stadsarchief de fysieke charter niet meer te raadplegen. Daarnaast is het niet alleen voor de geïnteresseerde te bekijken, maar voor iedereen.

De behoudsmedewerker van Stadsarchief Amsterdam is nauw betrokken bij de digitalisering. In overleg met de fotograaf van GMS bepalen we de juiste digitaliseringsmethode. De focus ligt op de fysieke staat van de charter en de kwaliteit van de beelden.

Het is niet het eerste digitaliseringsproject wat wij uitvoeren voor het Stadsarchief Amsterdam. Onder meer de digitalisering van het archief Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen.  Daarnaast verzorgen wij vanaf april 2017 scanning on demand voor het stadsarchief.

Lees ook