Tijdschriften van FNI duurzaam opgeslagen en doorzoekbaar door digitalisering

22 januari 2020

Het Florence Nightingale Instituut (FNI) stimuleert verpleegkundig-historisch onderzoek door het digitaliseren van historische bronnen.

Florence Nightingale Instituut

Florence Nightingale Instituut is het online kenniscentrum en museum voor de geschiedenis van de verplegende en verzorgende beroepen in Nederland. Zij stimuleren historisch onderzoek en dragen deze kennis uit op hun website, dat officieel geregistreerd staat als museum.

Het Florence Nightingale Instituut bedankt NVZ en Stichting Else enorm voor de financiële bijdrage die zij hebben geleverd om dit tijdschriften-digitaliseringsproject mogelijk te maken.

Historische informatie beschikbaar voor onderzoek

Om onderzoek te doen heeft men bronnen nodig. Gelukkig hebben ziekenhuizen en de wijkverpleging en gezinsverzorging in de afgelopen honderd jaar heel veel vast laten leggen in tijdschriften en vakbladen. Veel van deze tijdschriften waren opgeslagen in het archief van het Florence Nightingale Instituut. Het betreft meer dan honderdduizend pagina’s, een enorme bron van informatie dus!

Vind wat je zoekt

Dit grote papieren archief is echter erg kwetsbaar. Daarnaast is het bijna onmogelijk om in de meer dan honderdduizend pagina’s te vinden wat je zoekt. Door de tijdschriften te digitaliseren, zijn deze duurzaam op te slaan. Bovendien kan men deze op trefwoorden doorzoeken. Dit maakt de bronnen aanzienlijk meer toegankelijk. Hierdoor is toekomstig onderzoek naar de geschiedenis van de verpleegkunde in ziekenhuizen en in de wijk makkelijker en efficiënter.

Lees ook