Torahrol van 23 strekkende meter digitaal beschikbaar voor research

5 juli 2017

De Protestantse Theologische Universiteit (PThU) is een levensbeschouwelijke universiteit voor theologie. De PThU is in 2007 ontstaan vanuit een fusie van de hervormde, gereformeerde en lutherse ambtsopleiding.

De PThU beschikt over unieke collecties, waaronder een verzameling boekrollen. Een Torahrol (Hebreeuws schrift voorzien van fluwele cover) is door de PThU geselecteerd om digitaal beschikbaar te stellen aan onderzoekers en publiek.

Aanleiding voor digitalisering is de grote raadpleegbaarheid in combinatie met de kwaliteit van de originele torahrol. Door deze torahrol digitaal beschikbaar te stellen, kan het fysiek raadplegen tot het minimum worden gereduceerd.

In overleg met de fotograaf en behoudsmedewerker van GMS en een onderzoeker van de PThU zijn de digitaliseringsmethoden onderzocht. De fotograaf met focus op de hoogst mogelijke digitale kwaliteit en de behoudsmedewerker en onderzoeker met focus op de fysieke staat van de torahrol. Naast de digitalisering van de informatie in de torahrol zijn er ook 3D-opnamen gemaakt waarbij de schitterende fluwelen cover zichtbaar is.

Een uniek, mooi en succesvol uitgevoerde uitdaging.

Lees ook