Een opname wordt een cadeautje

Het Streekarchief in Brielle vormt de bewaarplaats voor de archieven van de vijf gemeenten en het waterschap op Voorne-Putten. Het is een gebied met een rijke historie: of je nu geïnteresseerd bent in ijzertijdsboerderijen, middeleeuwse kastelen, Deltawerken of moderne stedenbouw, Voorne-Putten heeft het allemaal… en het Streekarchief bewaart er kilometers archieven, boeken, foto’s en documentatie over.

Om uiteenlopende redenen bestaat er grote belangstelling voor de lokale geschiedenis van Voorne-Putten. In het verleden werden militairen uit alle hoeken van het land in de garnizoensstad Brielle en de marinehaven Hellevoetsluis gelegerd en in de badplaatsen Oostvoorne en Rockanje verbleven elk zomerseizoen massa’s toeristen. Veel van die mensen lieten hun sporen na in kranten, notariële akten en de burgerlijke stand, wat voor historici en stamboomonderzoekers rijke bronnen van informatie zijn. Dit is bovendien materiaal dat bij uitstek geschikt is om te digitaliseren, waarna het via de site www.streekarchiefvpr.nl toegankelijk komt voor het grote publiek.

In de afgelopen jaren heeft GMS in opdracht van het Streekarchief VPR diverse grote en kleine projecten uitgevoerd, zoals het digitaliseren van bevolkingsregisters, prenten, kranten en kaarten. De kwaliteit van de geleverde bestanden is steevast van hoge kwaliteit en het contact met de medewerkers van GMS is altijd plezierig en oplossingsgericht. Dat vormen de voornaamste redenen dat GMS onze belangrijkste partner is voor het digitaliseren van onze archieven.

Binnenkort gaat de collectie VerHuell online: ruim 1500 prachtige achttiende-eeuwse prenten van personen en gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis, die door GMS zijn gedigitalieerd. En onlangs digitaliseerde GMS een aantal plattegronden die gepubliceerd worden in de ‘Historische Atlas van Voorne-Putten’ die in december verschijnt. Zo wordt een opname van een oude kaart ineens een leuk cadeautje voor onder de kerstboom!

Gerelateerde producten