VLIZ digitaliseert: Een zee aan informatie

Het Vlaams Instituut voor de Zee, afgekort als VLIZ, is sinds zijn ontstaan in 1999 uitgegroeid tot het coördinatie- en informatieplatform voor zee wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. Zij speelt een grote rol in marien en kust gebonden onderzoek waardoor zij het Vlaams wetenschappelijk onderzoek en het internationaal marien onderwijs bevorderen en ondersteunen. Hierdoor fungeert het VLIZ als aanspreekpunt op het gebied van zee wetenschappen, ook internationaal.
Het VLIZ ondersteunt kust- en zee wetenschappelijk onderzoek in de breedste zin. Het gaat dus verder dan enkel open water en de zeebodem en heeft ook betrekking op alle getij- en kust gebonden systemen.

Bibliotheek

De informatie vanuit de diverse onderzoeken leidt tot een grootschalige bibliotheek met veel informatie. Informatie die niet alleen belangrijk is voor Vlaanderen, maar ook voor ver daarbuiten. Het is dan ook essentieel om deze informatie toegankelijk te maken om dit naar buiten te brengen.

Toegankelijkheid

Om de toegankelijkheid te bevorderen van de onderzoeken is gezocht naar diverse methoden om de beschikbaarheid te vergroten. Al snel bleek digitalisering de beste oplossing. Voor een grootschalige digitalisering werd gezocht vanuit het VLIZ naar een professionele digitaliseringspartner.

Advisering

Middels een proef en een intakegesprek heeft het VLIZ volledig inzicht gekregen in de mogelijkheden die er zijn. Door het leveren van diverse mogelijkheden verkreeg VLIZ inzicht in bestandgroottes, resoluties en andere mogelijkheden. Dit verschafte het VLIZ de mogelijkheid om zelf te bepalen welke uitkomst past bij de software en implementatie mogelijkheden van het VLIZ.

Digitalisering

Het VLIZ en GMS hebben een vierjarig contract afgesloten omtrent digitalisering. Inmiddels zijn in dit contract de eerste onderzoeken gedigitaliseerd voor het VLIZ; meer dan 130.000 pagina’s met waardevolle informatie. De informatie is nu digitaal beschikbaar voor onderzoekers in én buiten Vlaanderen. Over het proces is Dhr. Haspeslagh duidelijk: “Het werkproces dat GMS hanteert met de klant is heel transparant, efficiënt, oplossingsgericht en steunt op directe en snelle communicatie”.

“Het werkproces dat GMS hanteert met de klant is heel transparant, efficiënt, oplossingsgericht en steunt op directe en snelle communicatie”
  • Dhr. Haspeslagh Bibliothecaris VLIZ

Gerelateerde producten