Geschenk voor Streekarchief MIdden-Holland

Op 5 augustus 2014 heeft het Streekarchief Midden-Holland (SAMH) te Gouda een nieuw onderkomen gekregen. Was het Streekarchief voorheen in de binnenstad van Gouda gevestigd, op 30 juni is de verhuizing begonnen naar het Gouwedepot te Moordrecht waar het nieuwe pand 5 augustus in gebruik genomen is. De studiezaal van SAMH is verhuisd naar de Chocoladefabriek op Klein Amerika en bleef in de binnenstad.

De Stichting Vrienden van Archief en Librije (SVAL) heeft het plan opgevat om het Streekarchief Midden-Holland een cadeau te geven voor de verhuizing: het laten digitaliseren en via internet raadpleegbaar maken van alle Goudsche en Schoonhovensche Couranten.

Tot op heden gebeurt het doorspitten van de kranten in de studiezaal van het Streekarchief via microfiches. Dit is een tijdrovend werk omdat er geen zoekfunctie beschikbaar is.

We zijn op zoek gegaan naar een bedrijf dat aan onze wensen voor het digitaliseren van de kranten zou kunnen voldoen en kwamen uit bij GMS in Alblasserdam.

Wij zijn zeer tevreden over de samenwerking met GMS. Ondanks dat de SVAL voor technische vragen telkens weer bij een medewerker van het Streekarchief moest zijn voor de antwoorden, heeft GMS ons de tijd en ruimte gegeven om de opdracht goed samen te stellen.

De SVAL  hoopt dat de gedigitaliseerde kranten binnenkort op de website van het Streekarchief te zien zijn. Veel historici die onderzoek doen naar het verleden van Gouda en (oud-) inwoners van Gouda en omgeving kunnen veel plezier beleven aan de gedigitaliseerde kranten.

 

 

 

Gerelateerde producten