De Vuurtoren van Hoek van Holland gaat digitaal

12 januari 2018

De Historische Genootschap Hoek van Holland zet een mooie stap in de digitale toekomst. Binnen enkele weken worden duizenden krantenpagina's gedigitaliseerd.

De Vuurtoren

Vanaf 1950 is het weekblad De Vuurtoren uitgegeven in Hoek van Holland. Elke week werden alle nieuwsberichten uit Hoek van Holland en omgeving hierin gedeeld. Een schitterende bron van informatie. Of het nu gaat over de 2 nieuwe perrons die in 1955 in gebruik zijn genomen of over het feit dat er veel gesteggel is geweest over het ontbreken van een zwembad in Hoek van Holland, alles is terug te lezen. Mooi is om foto’s te zien hoe kinderen destijds in de haven zwemles kregen, maar ook het tijdsverloop met alle relevante informatie over de opening van het zwembad welke in 1966 eindelijk werd geopend.

OCR (Optical character recognition)

Door de kranten te voorzien van OCR (tekstherkenning), zijn de kranten zelfs digitaal doorzoekbaar. Een mooiere en gemakkelijkere manier bestaat er niet om zodoende snel informatie uit het verleden beschikbaar te stellen. Over de toegevoegde waarde van OCR hebben wij een blog geschreven. U kunt er hier meer over lezen.

Historische Genootschap Hoek van Holland

De Historische Genootschap heeft de volledige krantencollectie in haar bezit. Ook het stadsarchief Rotterdam heeft deze collectie in haar bezit. Vanwege de fysieke omstandigheden van de exemplaren van het stadsarchief is ervoor gekozen om deze kranten te digitaliseren.

Om de kranten digitaal te bekijken kunt u binnen enkele weken terecht bij de Historische Genootschap Hoek van Holland. Zij zullen u met trots de digitale bestanden presenteren.

 

Lees ook