Digitale nomaden, wie zijn dat?

26 oktober 2022

Heeft u wel eens van digitale nomaden gehoord? Een fenomeen dat in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een nieuwe trend. Wat is dit voor trend? En hoe kunt u een digital nomad worden? U leest het allemaal op GMS digitaliseert.

Wat zijn digitale nomaden?

Digitale nomaden zijn mensen die internet gebruiken om locatie-onafhankelijk te werken. Ze zijn niet gebonden aan een vaste werkplek of een gehuurd kantoor. Digital nomads kunnen in plaats daarvan ‘nomadisch’ leven. Dit betekent dat ze al reizend hun werk kunnen uitvoeren. Veel van deze digitale nomaden vertrekken richting warme oorden, zoals Spanje of Bali.

Hoeveel digital nomads zijn er?

Hoeveel digital nomads zijn er precies? Wereldwijd zijn er 15.5 miljoen mensen die deze levensstijl hebben omarmd. Uit onderzoek van MBO partners is naar boven gekomen dat er in 2021 zo’n 10,9 miljoen digital nomads waren. In 2019 waren dit echter nog maar 7,3 miljoen mensen. Er is dus een duidelijke groei te zien in de hoeveelheid digitale nomaden. Verwachtingen zijn dat digitale nomaden in de toekomst alleen maar meer voor zullen komen. De digitalisering van de maatschappij draagt bij aan deze trend. Alle informatie is immers digitaal te raadplegen.

Wat voor een werk kunt u als digital nomad doen?

Wat voor werk kunt u als digital nomad doen? Uiteraard is niet al het werk geschikt om als digital nomad te doen. De nomadische levensstijl is vooral trending binnen de informatietechnologie (19%), creatieve diensten (10%), onderwijs en training (9%) en advies, coaching en onderzoek (8%). Andere beroepsgroepen blijven achter. Zij opereren nog steeds vanaf een vaste locatie.

Waarom digital nomad worden?

Een veel gestelde vraag is: waarom digital nomad worden? Veel mensen omarmen deze lifestyle omdat ze graag willen reizen. Echter is het wel fijn om een vast inkomen te hebben.

Een andere reden om als digital nomad te leven, is door goedkoop levensonderhoud. Wanneer u in een land leeft waar het levensonderhoud goedkoper is, bent u logischerwijs minder geld kwijt. Hierdoor kunt u ervoor kiezen om minder uren te werken.

Alhoewel een verblijf in een ver oord veel mensen wel warm kan maken, blijft de stap voor velen groot. Is het namelijk wel praktisch? Uit analyses blijkt dat externe medewerkers, waaronder digitale nomaden, 35% tot 40% productiever zijn dan kantoormedewerkers. Ze zouden namelijk minder onderbrekingen hebben, een stillere omgeving en er ontbreekt kantoorpolitiek. Bovendien bespaart een digitale nomade op het huren/kopen van een kantoor of werkplek. In plaats daarvan wordt er gekozen voor een virtueel kantoor. Hierdoor wordt de professionele uitstraling gegarandeerd.

Waar betaalt u belasting als digital nomad?

Waar betaalt u belasting als digital nomad? Het antwoord op deze vraag is nogal vaag. Waar u belasting betaalt is namelijk afhankelijk van waar u lééft. Maar als digital nomad verschilt het land waar u verblijft om de zoveel tijd. Wanneer u zich als bewoner niet inschrijft in een land, leeft u daar dus officieel niet. Dan bent u net zoals elke andere vakantieganger een tijdelijke toerist. En hier wordt de regel ‘u betaalt belasting waar u leeft’ lastig. Om verwarring te voorkomen laten de meeste nomads zich niet uit Nederland uitschrijven. Vaak laten ze zich registreren op het adres van een vriend(in) of familielid. Hierdoor blijven ze belasting in Nederland betalen.

Hoe wordt u een digitale nomade?

Het antwoord op de vraag: hoe wordt u een digitale nomade? Is in principe erg eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen om een digitale nomade te worden is locatie-afhankelijk werken. Werkt u als freelancer of laat uw baan het toe om locatie-afhankelijk te werken? Dan is u voor u de eerste stap al gezet. Als tweede stap is het verstandig om alles wat met uw werk te maken heeft, te digitaliseren. Bij GMS kunt u heel gemakkelijk onder andere uw documenten, handschriften en boeken digitaliseren. Heeft u vragen over digitaliseren of over iets anders? Neem dan vooral contact met ons op. Wij helpen u graag.

 

Lees ook