Digitale nomaden, wie zijn dat?

26 oktober 2022

Heeft u wel eens van digitale nomaden gehoord? Een fenomeen wat in de afgelopen jaren is uitgegroeid door een nieuwe trend. Wereldwijd zijn er 15.5 miljoen mensen die deze levensstijl hebben omarmd. Wat is dit voor trend?

Digitale nomaden zijn mensen die internet gebruiken om locatie-onafhankelijk te werken. Ze zijn niet gebonden aan een vaste werkplek of een gehuurd kantoor, maar kunnen in plaats daarvan ‘nomadisch’ leven. Dit betekent dat ze al reizend hun werk kunnen uitvoeren. Veel van deze digitale nomaden vertrekken richting warme oorden, zoals Spanje of Bali.

Uiteraard zijn niet alle beroepen hiervoor geschikt. De nomadische levensstijl is vooral trending binnen de informatietechnologie (19%), creatieve diensten (10%) en onderwijs en training (9%) en advies, coaching en onderzoek (8%). Andere beroepsgroepen blijven achter, zij opereren nog steeds vanaf een vaste locatie.

Een veel gestelde vraag is waarom mensen deze lifestyle massaal aannemen. Alhoewel een verblijf in een ver oord veel mensen wel warm kan maken, blijft de stap voor velen groot. Is het namelijk wel praktisch? Uit analyses blijkt dat externe medewerkers, waaronder digitale nomaden, 35% tot 40% productiever zijn dan kantoormedewerkers. Ze zouden namelijk minder onderbrekingen hebben, een stillere omgeving en ook ontbreekt kantoorpolitiek. Bovendien bespaart een digitale nomade op het huren/kopen van een kantoor of werkplek. In plaats daarvan wordt gekozen voor een virtueel kantoor, waardoor de professionele uitstraling gegarandeerd wordt.

Verwachtingen zijn dat dit fenomeen in de toekomst alleen maar meer voor zal komen. De digitalisering van de maatschappij draagt bij aan de trend. Alle informatie is immers digitaal te raadplegen.

Lees ook