Verdere digitalisering archief gemeente Hoeksche Waard

23 oktober 2019

De gemeente Hoeksche Waard heeft de wens uitgesproken om dossiers met bouwvergunningen te digitaliseren. GMS draait haar hand daar niet voor om.

Gemeente Hoeksche Waard

Binnenmaas, Korendijk, Oud-Beijerland, Strijen en Cromstrijen zijn opgegaan in één gemeente, de Hoeksche Waard. De kersverse gemeente ligt in de provincie Zuid-Holland, aan de rand van de Randstad. De gemeente is ontstaan na de gemeentelijke herindeling van januari 2019. De Hoeksche Waard omvat tevens het prachtige eiland Tiengemeten dat zeker de moeit waard is om te bezoeken. De gemeente omvat dijken, polders, kreken en karakteristieke dorpen met hechte gemeenschappen. Daarnaast kent de Hoeksche Waard duurzame en innovatieve landbouw.

Eerder uitgevoerde projecten

In het verleden heeft GMS voor de voormalige gemeenten akten van de burgerlijke stand en persoonskaarten gedigitaliseerd. Omdat een deel van het bouwvergunningenarchief van voormalig gemeenten Cromstrijen en Strijen is gedigitaliseerd, is er sprake van hybride situatie. Voor de uniformiteit en het optimaliseren van de dienstverlening is er gekozen het over te brengen bouwvergunningenarchief te digitaliseren. Op deze manier wordt de hybride situatie opgeheven.

Digitalisering bouwvergunningen

Het archief van de gemeente Hoeksche Waard wordt na digitalisering overgedragen aan het Regionaal Archief Dordrecht. Het archief bestaat uit twaalf series dossiers met bouwvergunningen van de voormalige gemeenten Maasdam, Puttershoek, Mijnsheerenland, Heinenoord, Westmaas, Piershil, Goudswaard, Nieuw-Beijerland, Zuid-Beijerland, Oud-Beijerland, Korendijk en ‘s-Gravendeel. In totaal 190 meter aan bouwvergunningen.

Plaats en tijd onafhankelijk werk
De bouwvergunningen worden vaak geraadpleegd door zowel  medewerkers  als inwoners van de gemeente. Het is daarom wenselijk dat de bouwdossiers snel toegankelijk zijn en blijven. Dit realiseert de gemeente door middel van digitalisering. Dienstverlening staat hoog in het vaandel. In de toekomst kan de gemeente Hoeksche Waard de inwoners van de gemeente bedienen zonder afhankelijk te zijn van een tijd of een plaats.

Lees ook