Handtekening onder meerjarige raamovereenkomst Collectie Overijssel en GMS!

16 juli 2024

Collectie Overijssel heeft maar liefst 26 (!) kilometer aan archief in hun depots. Van documenten en kranten, tot films en museale objecten. Afgelopen maandag 24 juni tekende Collectie Overijssel een raamovereenkomst met GMS Digitaliseert. We gaan de komende periode aan de slag met grootschalige digitalisering van delen van het archief, zodat Collectie Overijssel nog beter en sneller tegemoet kunnen komen aan de vragen van hun klanten. En kunnen meebewegen met actuele ontwikkelingen.

Alle hens aan dek
U kunt u misschien voorstellen dat het onmogelijk is om dit allemaal binnen een paar jaar te digitaliseren.  Maar de vraag naar bepaalde delen van het archief is wel groot, vertelt Vincent Robijn, directeur van Collectie Overijssel. “Zo worden de archieven van de burgerlijke stand veel opgevraagd. Ook willen we de archieven van de POD en PRA snel digitaliseren.” Deze archieven van de Politieke Opsporingsdiensten (POD) en later de Politieke Rechercheafdelingen (PRA), die verantwoordelijk waren voor het opsporen van collaborateurs na de Tweede Wereldoorlog, worden vanaf 2025 voor iedereen openbaar gemaakt. “Om te voorkomen dat een deel in Den Haag bijvoorbeeld wel beschikbaar is, maar het deel wat hier ligt niet, willen we deze archieven versneld digitaal beschikbaar maken.”

Aanbesteding

Collectie Overijssel heeft via een aanbesteding een partij geselecteerd met wie we deze digitaliseringsslag kunnen maken. GMS Digitaliseert kwam bij hierbij als beste uit de bus. Mede dankzij hun innovatieve software, waarmee we via een dashboard continu inzicht hebben in de status van de uitvoering. Ook heeft GMS zelf mensen in dienst die wanneer nodig restauratiewerkzaamheden kunnen uitvoeren.

De interesse vanuit Collectie Overijssel in innovatie (AI, handschriftherkenning etc), was voor GMS één van de redenen om een voorstel in te dienen, zo vertelt Lianne den Boer-Groenendijk van GMS. “Er zijn veel ontwikkelingen gaande op dit gebied. Het is dan fijn als je een langdurige samenwerking met elkaar aangaat om mooie resultaten te boeken! Wij kijken met plezier uit naar de samenwerking met Collectie Overijssel.’’

 

Lees ook