Digitalisering van het Sickinghe archief

5 februari 2020

RAAF Projecten heeft de wens uitgesproken om het Sickinghe Archief te laten digitaliseren. GMS ziet er naar uit om in samenwerking met RAAF Projecten dit prachtige familiearchief te digitaliseren.

RAAF Projecten

RAAF Projecten biedt met name musea en andere non-profit instellingen advies en begeleiding bij projecten met betrekking tot kennisnetwerken en digitale educatie.

Daarnaast helpt RAAF bij de automatisering van non-profit instellingen. Het automatiseren van werkzaamheden binnen een culturele instelling moet goed worden ingebed in de organisatie en passen in de ICT-omgeving van de instelling. Het koppelen van het invoeren van informatie aan de workflow zorgt voor een ideale situatie. Tijdens de dagelijkse werkzaamheden kan op deze manier gemakkelijk en snel informatie worden toegevoegd.

Digitalisering van het kwetsbare Sickinghe archief

Het Sickinghe archief is een familiearchief bestaande uit documenten van verschillende formaten, negatieven en beeldmateriaal. Daaronder bevonden zich onder andere zeer kwetsbare en afwijkende archiefstukken, zoals zegels en grote boeken. Het vereist hierom precisie en grote zorgvuldigheid om tot een goed digitaal resultaat te komen. Een uitdaging die perfect past bij de ervaring van GMS.

Het videomateriaal van het Sickinghe archief is tevens gedigitaliseerd. De videobanden zijn omgezet naar MP4 bestanden. De digitale content is daarmee veiliggesteld voor verval. Bovendien is het materiaal veel eenvoudiger digitaal te optimaliseren en te bewerken.

Zelfontwikkelde digitaliseringswijze sluit aan bij Sickinghe archief

Door de jaren heen heeft GMS haar eigen soft- en hardware ontwikkeld voor het digitaliseren van documenten. Hierdoor kan een gevoelig archief, zoals het Sickinghe archief, op een efficiënte, kwalitatief hoogwaardige, maar vooral veilige manier worden gedigitaliseerd.

Om ervoor te zorgen dat de boeken niet scheuren in de rug en dat de scans van de pagina’s niet vervormen hebben de cultureel erfgoed specialisten van GMS de zogeheten ‘boekenwip’ gebruikt bij het digitaliseren. Deze zelfontwikkelde boekenwip zorgt voor een perfecte balans tussen een duidelijke scan en het bewaren van de integriteit van het boek. Deze boekenwip kan worden ingesteld naar het gewicht, de grootte en de dikte van het materiaal.

Lees ook