Steenwijkerland digitaliseert kwetsbare grootformaten

31 januari 2018

Zeer uiteenlopende formaten? Wij gaan de uitdaging graag aan. Gemeente Steenwijkerland kiest GMS als partner om grootformaten te digitaliseren.

Gemeente Steenwijkerland

De gemeente Steenwijkerland beschikt over ruim 2000 strekkende meter archief. Een archief van 15 verschillende gemeenten die met Steenwijkerland zijn gefuseerd. Maar naast de archieven van de verschillende gemeenten, beschikt Steenwijkerland als één van de weinige gemeentearchieven ook over particuliere archieven.

Grootformaten

Onderdeel van het archief is een collectie grootformaten. Variërend van A3 tot A0 + formaten. De grootformaten verkeerde in kwetsbare staat en zijn om die reden bij VANWAARDE gerestaureerd. Nadien zijn de grootformaten naar GMS getransporteerd ter digitalisering. De diversiteit in formaat en soort is groot. Onder meer calques en blauwdrukken van vooraanzichten zijn aanwezig.

Digitaliseringswijze

De grootformaten worden bij GMS op een grootformaat flatbedscanner gedigitaliseerd. GMS heeft in haar machinepark meerdere units staan waarmee we grootformaten kunnen digitaliseren. Met het oog op de kwetsbaarheid van het materiaal is ervoor gekozen om de digitalisering met een flatbedscanner uit te voeren. De flatbedscanner is voorzien van foam waardoor het mogelijk is om uiterst kwetswaar materiaal op hoogwaardige kwaliteit te digitaliseren.

Lees ook