Het stadsarchief Oss selecteert GMS wederom als digitaliseringspartner

16 april 2015

Het stadsarchief Oss beschikt over een grote collectie met kranten. Diverse kranten uit de 19e en 20e eeuw digitaliseert en ontsluit GMS!

Het project behelst het digitaliseren van historische kranten van het stadsarchief. Onder meer het Brabants dagblad, Sirene en Stad Osch  zijn de kranten die GMS digitaliseert. Het zijn unieke kranten die veel vertellen over het verleden van de Stad Oss.

Doel

Dit is ook de reden om de kranten te digitaliseren. De kranten zullen ontsloten worden op het internet, waardoor voor iedereen deze kranten beschikbaar komen. Dit biedt zowel onderzoekers als burgers de gelegenheid de geschiedenis van de stad Oss verder te onderzoeken. Door het toevoegen van OCR (Optical Character Recognition) maakt GMS de kranten doorzoekbaar. Door een zelf ontwikkelde methode garandeert GMS een hoge OCR kwaliteit. Dit betekent dat op zo goed als alle termen geïnteresseerden de kranten kunnen doorzoeken.

Eigenschappen

In totaal gaat het om ca. 300 leggers. De kranten zijn oud en zijn in een fragiele staat. De kranten zijn afkomstig uit de 19e en 20e eeuw en bevatten veel informatie over de geschiedenis van Oss.

Naast deze krantencollectie digitaliseert GMS voor het stadsarchief eveneens een grote collectie met negatieven. Dit gaat om tienduizenden negatieven. De negatieven bevatten beelden met veel informatie omtrent het verleden van de stad Oss van diverse fotografen.

Historie

Het is niet het eerste project wat GMS voor de stad Oss heeft uitgevoerd. In een eerder stadium heeft GMS een grote collectie negatieven gedigitaliseerd, waar het stadsarchief een prachtig boek van heeft ontworpen.

Wilt u graag meer informatie? Laat het ons weten.

 

 

Lees ook