Productiefase VIAA gestart

1 augustus 2014

Nieuws van de Groote Oorlog. Ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog besloot VIAA om meer dan 280.000 kranten, tijdschriften en frontblaadjes te digitaliseren.

Het Vlaams Instituut voor Archivering of VIAA digitaliseert, bewaart en ontsluit in hoofdzaak audiovisueel materiaal. Met ‘Nieuws van de Groote Oorlog’ toont VIAA dat ook foto’s, documenten, kranten en meer tot de scope kunnen behoren. samen met partners uit de cultuur, erfgoed- en mediasector. VIAA werkt nauw samen met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en Packed. Vanuit dertien prominente erfgoedinstellingen uit heel Vlaanderen is uniek materiaal beschikbaar gesteld. GMS gaat, in samenwerking met de VIAA, deze pagina’s digitaliseren.

Afgelopen maand zijn alle proeven gedigitaliseerd om, in samenwerking met de VIAA, te komen tot een optimaal resultaat. Deze proeven zijn naar volle tevredenheid uitgevoerd waardoor GMS start met de productiefase. In de komende maanden haalt GMS bij alle erfgoedinstellingen kranten en tijdschriften op. De eerste start is hiermee gemaakt.

Voor het Amsab-ISG, het In Flanders Fields Museum, het Letterenhuis,  het Memorial Museum Passchendaele en de Provinciale Bibliotheek Tolhuis heeft GMS inmiddels de transporten verzorgd. Deze kranten en tijdschriften digitaliseert GMS de komende weken, waarna ook voor de andere instellingen het transport verzorgd wordt. De kranten en tijdschriften digitaliseert GMS aan de hand van de kwaliteitsnorm Metamorfoze Light. “Behoud van deze historisch waardevolle collectie staat centraal”, aldus Dhr. Groenendijk, directeur van GMS. “Deze collectie bezit een unieke historische waarde.” 

Lees ook