Meerjarig project voor cultureel erfgoed en bouw- en omgevingsvergunningen

29 september 2020

Het Waterlands Archief en GMS Digitaliseert zijn met elkaar in zee gegaan voor het scannen van de bouw- en omgevingsvergunningen van de zes aangesloten gemeenten en hun rechtsvoorgangers.

Inhoud van het digitaliseringsproject

Het Waterlands Archief en GMS zijn bezig met de digitalisering van duizend strekkende meter archief. Het is een meerjarig project dat in 2023 zal worden afgerond. Voor dit project wordt een baanbrekende camera gebruikt. De camera heeft een sensor met 150 megapixel. Daardoor kunnen de grote tekeningen van het Waterlands Archief snel en conform de hoogste kwaliteit worden opgenomen.

Het digitaliseringsproject bestaat uit bouw- en omgevingsvergunningen uit ca. 1902-2020 van de zes aangesloten gemeenten en hun rechtsvoorgangers. De betreffende gemeenten zijn Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland. Daarnaast wordt cultureel erfgoed gedigitaliseerd.

Na de digitalisering

De papieren versies worden na het scannen gecertificeerd vernietigd. De scans zullen het papieren materiaal vervangen. Het cultureel erfgoed wordt uiteraard niet vernietigd. De stukken met erfgoedwaarde, zoals dossiers van monumenten, worden apart gezet voor tentoonstellingen. Bovendien stellen zij de digitale bestanden beschikbaar aan medewerkers van gemeenten en publiek op de studiezaal. Waar mogelijk wordt het archief ook via de website van het Waterlands Archief ontsloten. Lees hier hoe wij te werk gaan met dossiers digitaliseren.

Over het Waterlands Archief

Het Waterlands Archief beheert de archieven en collecties en maken deze toegankelijk, zodat deze voor iedereen te zien zijn. Bovendien digitaliseren zij steeds meer documenten en zetten zij de digitale bestanden online via hun website en archieven.nl. Dat betekent dat men een deel van historisch onderzoek vanuit huis kan doen. Men kan de documenten, die niet gedigitaliseerd zijn, (kosteloos) inzien in de studiezaal van het Waterlands Archief. Lees hier hoe wij archieven digitaliseren.

Duurzaam beheren is een van de belangrijkste doelstellingen van het Waterlands Archief. De scans worden opgenomen in het elektronisch depot van het Waterlands Archief. Dit is de digitale versie van het fysieke depot. In het e-depot worden de bestanden duurzaam toegankelijk gehouden.

Lees ook