Kan digitalisering de hoge inflatie tegengaan?

RuudDoor: Ruud Swart op 17 november 2022

Het CBS meldt deze week een inflatie van maar liefst 14.3% in de maand oktober. De prijzen voor Consumentengoederen en -diensten stijgen dit jaar fors en daar hebben we allemaal last van. In deze blog leest u wat dit betekent, hoe het komt en hoe digitalisering kan helpen om de inflatie af te remmen.

Wat betekent 14,3% inflatie van oktober?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meet iedere maand de inflatie als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een combinatie van goederen en diensten zoals deze worden aangeschaft door Nederlandse huishoudens. Een inflatiegetal van 14,3 procent in oktober 2022 betekent dus dat de prijzen van deze consumentenproducten 14,3 procent hoger zijn dan in oktober 2021. De inflatie van 14,3 procent in oktober komt dus niet bovenop de inflatie van 14,5 procent in september.

Wat veroorzaakt de huidige inflatie?

De prijsstijging van 14,3% ten opzichte van een jaar geleden wordt met name veroorzaakt door een drietal factoren. De inflatie wordt berekend aan de hand van een combinatie van goederen en diensten zoals deze worden aangeschaft door Nederlandse huishoudens. In deze berekening drukken de prijsstijging van huisvesting, water en energie, voedingsmiddelen en vervoer een zware stempel. De exceptionele prijsstijging van deze categorieën wordt met name veroorzaakt door de energie- en coronacrisis.

De rol van energie

De sterk gestegen energieprijzen stuwen de inflatie enorm omhoog. Dit heeft als gevolg dat de huishoudens een hogere prijs betalen voor gas/stroomverbruik in huis en voor diesel/benzine aan de pomp. Daarnaast hebben ook de bedrijven hogere energiekosten welke zij vaak doorbelasten in de prijzen van hun producten. Doordat deze bedrijven hun prijzen verhogen worden heel veel producten voor de consument duurder.

De rol van corona

Ook de coronacrisis speelt een grote rol in de stijging van de prijzen. Tijdens het zwaartepunt van de coronacrisis in 2020 verkeerde de economie in recessie. De economie heeft zich hierna weer krachtig hersteld waardoor de vraag naar goederen en diensten in rap tempo is gestegen. Doordat het aanbod deze stijging niet bij kan houden zorgt de marktwerking voor een stijgende prijs.

Inflatie en digitalisering

Door deze prijsstijgingen hebben bijna alle bedrijven te maken met stijgende kosten. Dit is uiteraard niet wenselijk en bedrijven doen er dan ook veel aan om dit tegen te gaan. Uit onderzoek van CISCO blijkt dat veel bedrijven investeren in digitalisatie om zo kosten te besparen. Zo gaat 77 procent van de organisaties, die al bezig waren met een intern traject voor digitale transformatie, hieraan meer aandacht of budget besteden. En ruim vier op de tien respondenten besteedt extra budget aan het creëren van digitale werkplekken.

Hoe kan digitalisering inflatie tegengaan?

Op diverse manieren leidt digitalisering tot een lagere inflatie. Allereerst kunnen fysieke producten worden vervangen door digitale (Goedkopere) alternatieven. Zo kunnen bijvoorbeeld fysieke agenda’s, boeken en kranten worden vervanger door goedkopere digitale alternatieven. Vervolgens hoeven deze fysieke producten niet geproduceerd te worden wat leidt tot grondstoffenbesparing en daardoor weer lagere prijzen. Daarnaast kunnen door digitalisering meer mensen thuiswerken. Wat voor werkgevers leidt tot lagere kosten want er is minder kantoorruimte nodig. En voor werknemers zorgt dit voor minder reiskosten.

Kosten besparen door efficiënter te werken

Tot slot maakt digitalisering een efficiëntere bedrijfsvoering mogelijk. Doordat bijvoorbeeld vergaderingen digitaal georganiseerd kunnen worden reistijd en reiskosten voorkomen. Daarnaast zorgen slimme digitale toepassingen (op basis van kunstmatige intelligentie) voor efficiencyslagen in productieketens en andere processen in de bedrijfsvoering. Hierdoor gaan de kosten en daarmee ook de prijzen omlaag, waardoor inflatie afneemt.

Tot slot

Al met al kan digitalisering dus een belangrijke bedrage leveren in het tegengaan van de inflatie. Wilt u weten hoe wij u kunnen helpen met digitaliseren? Neem contact met ons op of laat een bericht achter op onze de website.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruud
Ruud Swart Ruud is als accountmanager onder andere verantwoordelijk voor het afleggen van klantbezoeken en het onderhouden van klantrelaties. Daarnaast is Ruud ons aanspreekpunt met betrekking tot internationale activiteiten. Met zijn enthousiasme en vakkundigheid staat hij u graag te woord.

Plaats een reactie

Lees ook