Zijn personeelstekorten op te lossen door digitalisering?

RuudDoor: Ruud Swart op 14 september 2022

Het personeelstekort dringt door in alle sectoren van de arbeidsmarkt. Veel bedrijven zoeken een efficiencyslag om hun groei niet te stagneren. Personeelstekorten kun je onder andere tegengaan door de bestaande personeelscapaciteit zo efficiënt mogelijk in te delen; digitaliseren kan daarbij helpen.

Waarom digitalisering nodig is…

De digitalisering van een bedrijf is een investering, waarvan niet iedereen de voordelen ziet. Op lange termijn is digitalisering voor veel bedrijven echter goedkoper en efficiënter. Zo bespaart u personeelscapaciteit en creëert u efficiënte, digitale werkprocessen die zelfs geautomatiseerd kunnen plaatsvinden. Organisaties hebben daarnaast ook te maken met wetgeving met betrekking tot het op orde hebben van documentatie, alsook de AVG-wetgeving. In deze blog zullen we echter inzoomen op de voordelen van digitalisering met betrekking op het personeelstekort.

Loonkosten en digitalisering

Ervaring leeft dat het fysiek opzoeken van benodigde documenten ongemerkt veel tijd kost. Omdat het echter gedoseerd gaat, valt dit niet op. Stel uw medewerker is per week 2 uur bezig met het zoeken naar de juiste documenten, dan is dit op jaarbasis zo’n 100 uur. Uitgaande van een gemiddeld bruto uurloon zal dit op jaarbasis €2.500,- kosten. Hierbij is nog geen rekening gehouden met de aangekondigde loonsverhogingen. Bovendien heeft uw medewerker nu tijd voor andere werkzaamheden die meer bij zijn/haar interesse passen!

Wat kost digitaliseren dan?

Gemiddeld hanteren wij een prijs van €400,00-€600,00 per strekkende meter voor digitalisering. U kunt dus zo uitrekenen wat u ongeveer kwijt zal zijn aan digitalisering. Hoe meer archieven u heeft, hoe meer tijd er nodig is voor het opzoeken van documenten. Door te berekenen hoeveel tijd uw werknemers gemiddeld kwijt zijn aan het opzoeken van documenten kunt u zelf berekenen of archief digitalisering voor uw bedrijf interessant is.

Garantie dat het digitaal sneller gaat?

Ik hoor het u al zeggen: maar wie zegt dat het digitaal sneller opgezocht is? Wij! Een goede doorzoekbaarheid van de bestanden zorgt dat de documenten razendsnel te doorzoeken zijn. 15 minuten fysiek zoeken staat gelijk aan 1 minuut digitaal! Wie het echt goed wil doen, plaatst alle documenten in een DMS (Document Management Systeem), zo kan er in de toekomst nog meer geautomatiseerd worden.

Digitalisering stopt bij ons niet alleen bij het digitaal maken van uw archief. Ook kunnen we u helpen bij de digitale dataverrijking. Dit kan door middel van documentclassificatie, metadatering, data-analyses, anonimisering, digitale opschoning en andere vormen van digitale bewerking.

In het kader van personeelstekorten…

In een tijd van personeelstekorten zijn we extra zuinig op onze huidige medewerkers. Dat betekent vaak hogere lonen om onze medewerkers tegemoet te komen, maar ook een hogere werkdruk voor de medewerkers. De negatieve correlatie tussen hoge werkdruk en burn-outs of ontevredenheid met de baan is al langer bekend. Uiteindelijk leidt dit tot vertrekkende medewerkers of verzuim. Dit terwijl we juist willen dat onze medewerkers met enthousiasme naar hun werk gaan en kunnen groeien in hun functie.

Fysiek archief doorspitten? Dat is onnodig! Bent u benieuwd of digitalisering iets kan betekenen voor uw organisatie? Neem vrijblijvend contact op. Binnen 5 minuten heeft u in kaart of het interessant is voor uw organisatie.

Ruud
Ruud Swart Ruud is als accountmanager onder andere verantwoordelijk voor het afleggen van klantbezoeken en het onderhouden van klantrelaties. Daarnaast is Ruud ons aanspreekpunt met betrekking tot internationale activiteiten. Met zijn enthousiasme en vakkundigheid staat hij u graag te woord.

Plaats een reactie

Lees ook