Wat Artificial Intelligence is en hoe het ons helpt

MartijnDoor: Martijn Stam op 14 oktober 2022

AI (Artificial Intelligence) is booming in 2022. Ook in digitalisering zijn AI toepassingen niet meer weg te denken. Veel bedrijven, ook wij, maken gebruik van AI toepassingen. Maar wat is AI en wat doet het? Deze blog geeft je meer informatie.

Wat is AI?

AI is een afkorting voor Artificial Intelligence, wat in het Nederlands simpelweg kunstmatige intelligentie betekend. Artificial Intelligence ontstaat door het inbouwen van geavanceerde software in machines of systemen. Hierdoor kunnen machines taken uitvoeren waar normaal gesproken menselijke intelligentie voor nodig is.

Er zijn verschillende soorten AI, welke grofweg in 2 categorieën verdeeld kunnen worden; sterke en zwakke AI ook wel narrow en general AI genoemd. De zwakke (narrow AI) is verreweg de meest gebruikte en beperkt zich op het verzamelen en verwerken van informatie. Toepassingen van dit soort AI zijn bijvoorbeeld chatbots en zoekmachines. De sterke (general AI) is instaat zelfstandig te leren. Hierdoor lijken de mogelijkheden van dit type AI eindeloos. Echter staat de ontwikkeling hiervan nog in de kinderschoenen.

Ontstaan van Artificial Intelligence

De Britse computerpioneer Alan Turing kwam voor het eerst met het concept kunstmatige intelligentie in zijn beroemde artikel “Computing Machinery and Intelligence”. Hierin onderzocht hij of een machine kan functioneren als een mens. Dit deed hij door te testen of een persoon onderscheid kon maken tussen communicatie met een echt persoon en communicatie met een machine. Deze test wordt sindsdien de Turing Test genoemd.

Vanaf 1956 kwam er meer aandacht voor Artificial Intelligence vanwege de Dartmouth Conference. Op deze conferentie, georganiseerd door de Amerikaanse computerwetenschapper John McCarthy, werd wekenlang gesproken over artificial intelligence. Hierna groeide het aantal onderzoekscentra in dit vakgebied explosief.

In de jaren 70 kwam de ontwikkeling van AI tot stilstand doordat er computers te weinig ontwikkeld waren om veel data te verwerken. Deze ontwikkeling kwam eind jaren 80 weer opgang. Vanaf dat moment ging de ontwikkeling van computers hand in hand met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Hard- en software konden steeds meer en ingewikkeldere taken uitvoeren.

Huidige toepassingen AI

Inmiddels wordt AI voor van alles en nog wat gebruikt. Zo wordt het onder andere gebruikt in videogames, zoekmachines, vertaalmachines en cybersecurity. AI leert op basis van jouw gegevens ook wat jij leuk vindt. Vervolgens draagt de software, op basis van deze informatie, suggesties aan voor het kijken van nieuwe series of kopen van een nieuwe broek.  De laatste jaren zien we steeds geavanceerde AI-toepassingen, welke zelfs instaat zijn zelfstandig auto’s te besturen.

AI-toepassingen binnen digitalisering

Ook binnen digitalisering zijn er diverse mogelijkheden om AI-toepassingen te gebruiken. Zo wordt bij ons iedere digitale opname automatisch gecontroleerd op bepaalde eigenschappen. Dit zorgt voor een eerste controle van de kwaliteit van de beelden. Daarnaast speelt AI ook een rol in de nabewerking van de bestanden. Zo kan AI gebruikt worden voor o.a. anonimiseren, content analyses en OCR.

Hoe werken deze AI-toepassingen?

Optimal Character Recoginition (OCR) software herkent op basis van patronen van pixels ASCII-karakters (letters, cijfers, leestekens). De software ‘’leest’’ een afbeelding en vertaalt deze naar een tekst. Vervolgens wordt de tekst verwerkt in het bestand wat het mogelijk maakt dit bestand te doorzoeken op tekst.

De ‘’doorzoekbaar’’ gemaakte tekst is bruikbaar voor andere AI-toepassingen. Zo kunnen we deze anonimiseren. Software gaat dan met patroonherkenning op zoek naar namen, handtekeningen of andere privacy gevoelige informatie (zoals een adres, naam, IBAN of BSN). Zodra dit soort gegevens worden herkent kunnen we deze maskeren. Doormiddel van dit soort patroonherkenningen kunnen we diverse content analyses uitvoeren.

Naast AI-toepassingen op basis van herkenning van karakters, zijn er ook toepassingen die beelden verwerken. Zo kan AI bijvoorbeeld zegels of gezichten herkennen. Deze worden vervolgens vergeleken met andere beelden waardoor snel inzichtelijk wordt wanneer een specifiek zegel eerder is gebruikt. Op deze manier neemt AI ons diverse arbeidsintensieve taken uithanden waardoor we efficiënter te werk gaan.

Nog steeds zijn er op het gebied van AI volop ontwikkelingen. Deze houden we nauw in de gaten om steeds weer te onderzoeken hoe wij ons digitaliseringsproces kunnen verbeteren.  Heeft u vragen over AI-toepassingen in onze organisatie? Neem gerust contact met ons op!

 

Martijn
Martijn Stam Martijn is als manager Research & Development verantwoordelijk voor de innovatie binnen GMS. Hij is verantwoordelijk voor onder andere de ontwikkeling van onze Track-en-trace app 'Livetrace', frameworks voor automatische beeldverwerking, (substitutie)scanning en metadatering. Heeft u specifiek inhoudelijke vragen, laat het Martijn weten!

Plaats een reactie

Lees ook