African Studies Centre Leiden zet in op digitaal toegankelijke dia’s

16 januari 2019

African Studies Centre Leiden (ASCL) is het enige multidisciplinaire academische kennisinstituut in Nederland, dat geheel gewijd is aan de studie van Afrika.

African Studies Centre Leiden

Kennisinstituut African Studies Centre Leiden (ASCL) kent een geweldige bibliotheek, die open is voor algemeen publiek. De ASCL is een interfacultair instituut van de Leiden University. De collectie omvat tijdschriften, kranten, films en foto’s. Tevens stelt het kennisinstituut diverse informatie beschikbaar op haar website. De collectie bevat onder andere informatie over de geschiedenis, economie en het onderwijs van noord en sub-Sahara Afrika. Bovendien omvat het archief maar liefst acht talen.

Dia’s digitaliseren voor ASCL

Voor de ASCL zullen 4 collecties van dia’s worden gedigitaliseerd. Helaas is de informatie op de dia’s op dit moment zeer beperkt toegankelijk. Door middel van digitalisering zal dit probleem opgelost worden. De gedigitaliseerde informatie zal volledig digitaal te vinden zijn en de kwaliteit van de digitale bestanden zal gelijk zijn aan de fysieke originelen.

Onze eerdere samenwerking met ASCL; Coutinho Collection

Ook in het verleden heeft GMS voor de bibliotheek van het Afrika-Studiecentrum in Leiden collecties gedigitaliseerd. Een mooi voorbeeld daarvan is de Coutinho Collection, een set van 760 foto’s gemaakt door prof. Roel Coutinho in Senegal en Guinea-Bissau in de jaren zeventig. Die foto’s zijn vervolgens openbaar gesteld via Wikimedia Commons. De foto’s zijn uniek, ze geven een goed beeld van het dagelijks leven in deze Afrikaanse landen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tussen Guinea-Bissau en Portugal.

Het archief bevat beelden van soldaten met wapens zittend tussen de schoolkinderen, veldschooltjes en winkels. Bovendien zijn er beelden van geïmproviseerde gezondheidszorg, onder andere het vaccineren met jet injectors, zoals te zien is op onderstaande foto. Dit is echter niet het enige. Ook dansen, feesten en partijen zijn onderdeel van de collectie. Waaronder onderstaande foto van de bruiloft van de latere 1e minister-president van Guinea-Bissau, Francisco Mendes. Hij wordt afgebeeld met de latere eerste president Luis Cabral, die toekijkt terwijl de bruiloftstaart aangesneden wordt.

African

Vaccineren met jet injectors

African
Francisco Mendes en Luis Cabral bij het aansnijden van de bruidstaart

Lees ook