Armenrekeningen; wij hoorden er niet eerder van, u wel?

16 oktober 2019

Hulst is een gemeente in de provincie Zeeland en is één van de 3 gemeenten van Zeeuws-Vlaanderen. Hulst laat in samenwerking met GMS armenrekeningen digitaliseren.

Gemeente Hulst

We kunnen Hulst ook wel de meest Vlaamse stad van Nederland noemen. Aan de Belgische grens proef je een mengeling van Zeeuwse en Vlaamse sferen. Het leven in Hulst is Bourgondisch en de mensen zijn gemoedelijk; Hulst straalt vrijheid en rust uit. De vestingstad Hulst is daarnaast het centrum van Oost-Zeeuws-Vlaanderen. De stad kent prachtige historische stadswallen, die nog uit de Tachtigjarige Oorlog stammen.

GMS heeft in het verleden al meerdere projecten voor de gemeente Hulst uitgevoerd, onder meer het digitaliseringsproject waarbij doop-, trouw-, en begraafboeken van de gemeente werden gedigitaliseerd.

Digitalisering armenrekeningen

De gemeente Hulst laat door GMS armenrekeningen digitaliseren ten behoeve van digitale research. Deze documenten bieden waardevolle informatie. Het zijn rekeningen die jaarlijks werden opgemaakt met alle inkomsten en uitgaven in verband met de zorg voor de armen in de stad. De oudste rekening dateert uit het jaar 1463. De allerarmsten van de gemeenschap konden bij de kerk geld vragen voor hun onderhoud. Er werd vroeger in detail bijgehouden wat de ontvangsten voor de armen waren en wat er voor hen was uitgegeven. Bijvoorbeeld aan vlees, lakens of schoenen.

Lees ook