Atlas van Stolk breidt digitale tijdschriftcollectie ‘Eigen Haard’ uit

17 september 2018

Atlas Van Stolk is een museum met een indrukwekkende collectie van bijna 250.000 afbeeldingen over de Nederlandse geschiedenis. Het museum breidt de digitale tijdschriftcollectie ‘Eigen Haard’ verder uit. GMS is enthousiast over de samenwerking.

Tijdschrift ‘Eigen Haard’

Het tijdschrift ‘Eigen Haard’ is opgericht in 1875. ‘Eigen Haard’ richt zich op de ontwikkelde burgerij. Er wordt geschreven over de kunst, literatuur en wetenschap. Aan dit tijdschrift hebben tevens veel bekende personen meegewerkt: bioloog Hugo de Vries, de kunstenaar George Breitner en de schrijvers Felix Timmermans en Louis Couperus. Tegen 1940 ontwikkelt het tijdschrift zich echter meer tot een gezinsblad. Er wordt nu aandacht gegeven aan onder andere schoonheid, mode en huishouden. Het tijdschrift in het nieuwe jasje is echter na de oorlog niet meer teruggekomen. Het laatste exemplaar verscheen in 1941.

Verbreden digitale collectie

Op de website van Atlas van Stolk is al een collectie aan tijdschriften te vinden, waaronder diverse exemplaren van ‘Eigen Haard’. Nu zal de digitale tijdschriftcollectie ‘Eigen Haard’ verder worden uitgebreid. De illustraties en drukkunst brengen het karakter van ‘Eigen Haard’ duidelijk in kaart. Deze prachtige tijdschriften kunnen gemakkelijk vanuit huis worden bewonderd.

Lees ook