Concertgebouworkest Amsterdam 'blaast' historische foto's nieuw leven in

20 juni 2017

Bijna 20.000 foto's van het Concertgebouworkest worden door GMS gedigitaliseerd en verwerkt in Bynder.

Plan

Het Royal Concertgebouw Orchestra (RCO) heeft plannen om te verhuizen. Met deze verhuizing is er geen geschikte plek aanwezig om het unieke fotoarchief wat het RCO bezit op te slaan. Men kwam tot de conclusie dat het tijd werd om haar uitgebreide fotocollectie te digitaliseren. Er werd besloten contact op te nemen met Stadsarchief Amsterdam om te vragen naar geschikte digitaliseringspartner om dit unieke foto archief te digitaliseren. Zodoende kwam het RCO in contact met GMS.

Historie

Het RCO is opgericht in 1888 en is sinds 1988 voorzien van het predicaat Koninklijk. Het RCO wordt tot de beste orkesten ter wereld gerekend samen met de Wiener Philharmoniker en de Berliner Philharmoniker. In de hele historie van het RCO zijn er 17 dirigenten en 11 concertmeesters bij betrokken geweest. Het orkest is bij velen beroemd om zijn fluwelen strijkersklank, de gouden kopersectie en het timbre van de houtblazers.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat in deze tijd er ontzettend veel foto’s gemaakt zijn. Speciale gasten, unieke concerten in samenwerking met de beste musici leveren unieke beelden op. het RCO wilt dit graag tentoonstellen aan een breed publiek, én er tegelijkertijd voor zorgen dat deze collectie bewaard blijft voor de toekomst.

Digitaliseren van foto’s

Voor het digitaliseren van foto’s zet GMS speciaal ontwikkelde apparatuur in. Daarnaast werkt GMS uitsluitend met vakspecialisten die jarenlange ervaring hebben met het digitaliseren van foto’s. Hierdoor kan GMS de kwaliteit en het behoud van de foto’s tijdens het digitaliseren altijd garanderen. Na het digitaliseren worden de foto’s tentoongesteld in Bynder.

 

Lees ook