Krantenknipsels en negatieven Bossaert toegankelijk

1 september 2020

Stad Ieper heeft een bijzonder digitaliseringsproject gegund aan GMS. De opdracht betreft het digitaliseren van fotonegatieven en krantenknipsels van Ieperse persfotograaf Gilbert Bossaert.

Over Gilbert Bossaert

De fotonegatieven zijn van Gilbert Bossaert, die maar liefst 60 jaar lang persfotograaf is geweest. Hij fotografeerde voor onder andere Het Volk en Het Wekelijks Nieuws. Bossaert is in 2012 overleden. Hij was grosso modo actief tussen 1950 en 2010. Hij fotografeerde in zijn lange carrière vele evenementen, zoals duizenden jubileums, voetbalmatches en stoeten. Bossaert bleef altijd analoog fotograferen. Zo heeft hij het Ieperse en regionale leven op beeld vastgelegd voor meer dan een eeuw lang.

Over het archief

De stad Ieper verwierf een eerste deel van zijn persoonlijk archief in 1994, later schonk zijn dochter het tweede deel. Dit deel werd toegevoegd aan de collectie. Het archief bestaat uit de verzamelde krantenknipsels (meer dan 46.000 artikels) en 200.000 negatieven.

De krantenknipsels en negatieven zijn bijna volledig geïnventariseerd. GMS digitaliseert afbeeldingen in opdracht van de Stad Ieper. Tijdens het digitaliseringsproces geven de specialisten van GMS digitaliseringsadvies, zodat er snel een professioneel en kwalitatief resultaat ontstaat. Een resultaat dat direct toegankelijk kan worden gemaakt voor het publiek. Het publiek vraagt nu reeds vaak de beelden op. Met het digitaliseren van de negatieven willen we de waardevolle collectie voor iedereen kunnen ontsluiten.

Lees ook