Het Notarieel Archief van Regio Gooi en Vechtstreek wordt gedigitaliseerd

26 maart 2018

Onlangs is GMS begonnen met het digitaliseren van het Notarieel Archief voor Regio Gooi en Vechtstreek. Het project zal in totaal twee maanden in beslag nemen.

Geschiedenis van het Gooi

Tussen 1100 en 1300 zijn de eerste dorpen in het Gooi ontstaan, namelijk Hilversum, Laren, Blaricum en Huizen. Boeren konden landgebruik en boerderij erven van elkaar, deze boeren werden erfgooiers genoemd. Er werden afspraken gemaakt over het gebruik van gemeenschappelijke gronden. Grote akkercomplexen ontstonden rondom de dorpen. Overheersend waren veeteelt en landbouw, terwijl Huizen zich ontwikkelde als vissersdorp. Vanaf de 15e eeuw werd turf een belangrijkste inkomstenbron, men ontdekte dat het gebruikt kan worden voor brandstof. Door de groei van Amsterdam werd de vraag naar zand groot, waardoor de zandhandel een grote vlucht naam uit het Gooi. Veel gebieden werden afgegraven, daardoor ontstonden zanderijen. In 1641 werden de Naarder- en Muidertrekvaart  aangelegd voor het vervoeren van zand naar Amsterdam. In de 17e eeuw werden waterlinies aangelegd, dit vormde het begin van de Hollandse Waterlinie.

Streekarchief Gooi en Vechtstreek

Blaricum, Eemnes, Gooise MerenHilversumHuizenLarenWeesp en Wijdemeren zijn de gemeenten voor wie Regio Gooi en Vechtstreek sinds 1967 het samenwerkingsverband vormt. Werken aan een gezonde, duurzame en veilige regio voor inwoners is waar Regio Gooi en Vechtstreek voor staat. Naast de samenwerking met gemeenten wordt er ook samengewerkt met inwoners. Doel hiervan is om vraag en behoeften van inwoners leidend te maken in regionale projecten en beleidsontwikkeling. Het betrekken van inwoners wordt gedaan onder andere door middel van groepsgesprekken, testsessies of een ontmoeting met een wethouder.

Het Notarieel Archief

Op dit moment digitaliseren we het Notarieel Archief. De notariële akten zijn afkomstig uit 1820. Het archief wordt op akteniveau ontsloten en geïndexeerd. Dit houdt in dat elke individuele akte het aktenummer, de titel en de naam van de notaris, gevolgd door het jaar krijgt toegekend als bestandsnaamgeving. Daarnaast wordt elke akte geconverteerd naar een PDF bestand.

 

Lees ook