Kostbaar werk van Gjalt Popma digitaal

11 april 2024

Gjalt Popma, inwoner van Gorredijk, heeft gedurende vele jaren gegevens verzameld bij het gemeentehuis en daarmee een kostbaar archief opgebouwd. Na zijn overlijden heeft Marie, de echtgenote van Gjalt, samen met Museum Opsterlân en GMS een project opgestart waarbij het archief is gedigitaliseerd.

Samen met een groep vrijwilligers heeft GMS de digitalisering van het bijzondere archief op zich genomen. Zes vrijwilligers zijn een jaar bezig geweest om het archief voor te bereiden. In april 2023 is het archief overgebracht naar GMS Noord, onze locatie in Hurdegaryp, waar we de archiefstukken zorgvuldig hebben gedigitaliseerd. De collectie is in juli 2023 teruggeleverd aan de klant.

Vorige week kregen we het bericht dat de fysieke collectie door mevrouw Popma is overgedragen aan Museum Opsterlân. Het digitale archief zal naar verwachting over een half jaar online worden gepubliceerd door het museum, waardoor het voor een breder publiek toegankelijk wordt. Meer over de historie van dit archief kunt u hier lezen!

 

Foto: SA!

Lees ook