GMS Digitaliseert Historisch ‘Lijkenregister’ van de Tweede Kamer!

22 februari 2024

Heeft u wel eens van het ‘lijkenregister’ gehoord? GMS tot voor kort niet! Onlangs ging dit register bij ons onder de camera. Hoewel de naam anders doet vermoeden, biedt het 'lijkenregister' een uniek inzicht in de geschiedenis van de Tweede Kamer.  Wat is er in dit lijkenregister te vinden?

GMS heeft opnieuw een bijzondere mijlpaal bereikt door het digitaliseren van het historische ‘lijkenregister’ van de Tweede Kamer. Het register, dat teruggaat tot de periode tussen 1930 en 2000, bevat geschriften die destijds als ongepast werden beschouwd en uit de Handelingen van de Kamer werden verwijderd. Van schelden tot het uitdagen tot een duel, alle ‘incidenten’ werden vastgelegd. Deze verwijderde passages werden zorgvuldig bewaard in het ‘lijkenregister’, waardoor een traceerbare geschiedenis ontstond van wat ooit gezegd is in de Kamer.

Het digitaliseringsproces van dit historische document, ooit bestaande uit losse vellen papier, is naar volle tevredenheid verlopen. De restauratie en digitalisering van de ongeveer 230 vellen papier, provisorisch bijeengehouden door een kaft en twee touwtjes, hebben geresulteerd in een eigentijdse en toegankelijke digitale versie.

We zijn vereerd dat we mochten bijdragen aan het behoud van dit stuk parlementaire geschiedenis. Het ‘lijkenregister’ is nu gedigitaliseerd met behoud van de authentieke charme en historische waarde. Dit project vertegenwoordigt de kern van waar we bij GMS voor staan – het koesteren van het verleden met behulp van moderne technologie,” voegde de vertegenwoordiger toe.

De Tweede Kamer heeft aangekondigd dat het digitale ‘lijkenregister’ zal worden gebruikt voor tentoonstellingen en als een inkijkexemplaar. GMS kijkt uit naar verdere samenwerkingen om dergelijke historische schatten te bewaren en te delen met het publiek en toekomstige generaties.

Lees ook