De digitale exlibriscollectie spreekt boekdelen!

31 augustus 2022

Goed nieuws! Binnenkort starten we met de digitalisering van 'Grote Kunst op klein formaat', ofwel de exlibriscollectie van Eugène Strens. Dit is een van de grootste en belangrijkste collecties exlibris wereldwijd! Maar weet u eigenlijk wat exlibris zijn? Wij leggen het uit!

Exlibris zijn op papier gedrukte eigendomskenmerken die boekenbezitters in hun boeken aanbrengen. Bij de vervaardiging waren al vanaf het begin (15e eeuw) bekende kunstenaars, grafici en ontwerpers betrokken. Zo zijn exlibris een belangrijke bron voor onderzoekers, omdat ze ons veel zeggen over de geschiedenis van leescultuur, en ook informatie verschaffen verschaffen over de geschiedenis van druktechnieken en kunst- en cultuurgeschiedenis in het algemeen.

De collectie van Huis van het Boek heeft een van de grootste collecties ter wereld. De verzameling van Eugéne Strens neemt daarin een bijzondere plaats in. Ten tijde van de verwerving in 1995 was de grootste particuliere verzameling ter wereld. Het omvat exlibris, kleingrafiek en ontwerpen van vele bekende moderne kunstenaars. U kunt hierbij denken aan onder andere Maurits Escher, Jeanne Bieruma Oosting, Gustav Klimt en Jean Cocteau. Daarnaast omvat de collectie het persoonlijk archief van Strens, waarin onder andere correspondentie met kunstenaars en verzamelaars is ondergebracht. Een archief dat dus op hoogwaardige kwaliteit geconserveerd en gedigitaliseerd moet worden. We werken daarom nauw samen met Bureau Metamorfoze en Huis van het Boek.

Directeur Sandra Bechtolt van het Huis van het Boek is enthousiast; ‘Het is geweldig dat we in deze moeilijke tijd voor musea zulk goed nieuws hebben gekregen!’ Dat enthousiasme delen we bij GMS. Wij gaan binnenkort vol goede moed aan de slag met dit project! Wilt u meer weten over dit project? Klik dan hier.

Lees ook