Hollandsche Molen laat Metamorfoze project uitvoeren bij GMS

8 december 2020

Vereniging De Hollandsche Molen heeft besloten haar molenarchief uit 1923-1950 digitaal te laten ontsluiten. In samenwerking met GMS wordt het mogelijk om het archief toegankelijk te maken voor alle geïnteresseerden.

De Hollandsche Molen

Vereniging De Hollandsche Molen zet zich sinds 1923 in voor het behoud van wind- en watermolens van Nederland. De vereniging heeft een groot molenarchief dat door de ‘Stichting Molendocumentatie’ wordt beheerd. Dit archief gaat terug tot het oprichtingsjaar 1923, maar gaat ook wel verder terug in de tijd. Hierdoor is deze lange geschiedenis erg omvangrijk en divers. De stichting is druk bezig met het digitaliseren van het archief. Het is bij het digitale archief de bedoeling dat het deel van vóór 1950 online beschikbaar gesteld gaat worden.

Metamorfoze project 1923-1950

De Hollandsche Molen is een digitaliseringsproject gestart voor het molenarchief uit 1923 tot 1950. Een zo geheten Metamorfoze project, de hoogste standaard voor digitaliseringsprojecten. Metamorfoze streeft naar het behoud van papieren cultureel erfgoed, zoals dit archief van Hollandsche Molen. Het materiaal betreft correspondentie evenals microfiches, klein- en grootformaten in de vorm van prenten en objecten.

Ieder documentsoort dient aan andere eisen te voldoen. Bij verschillende formaten dienen andere procedures gehanteerd te worden. GMS beschikt over de juiste hard- en software om aan alle digitaliseringswensen te kunnen voldoen. Zo kunnen wij documenten digitaliseren zo goed mogelijk laten verlopen.

Lees ook