De kunsthandelsarchieven van het RKD; binnen digitaal handbereik in de nabije toekomst

18 juli 2017

Het RKD, Nederlands Insituut voor Kunstgeschiedenis, gaat in samenwerking met GMS en Bureau Metamorfoze zeven kunsthandelsarchieven digitaliseren en ontsluiten.

Kunsthandelarchieven

Het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis beheert 65 kunsthandelarchieven en heeft daar zeven uit geselecteerd voor dit Metamorfoze-project: Bachstitz Gallery, Kunsthandel J.H. de Bois, Goupil & Cie., Kunsthandel Huinck en Scherjon, Kunsthandel G.J. Nieuwenhuizen Segaar, Kunsthandel Sala & Zonen en Firma E.J. van Wisselingh & Co. Met vestingsplaatsen  als Leiden, Amsterdam, Haarlem en Den Haag hadden deze kunsthandelaars zowel nationaal als internationaal een vooraanstaande positie.

De archieven bevatten kasboeken, journalen, fichekaarten, tentoonstellingscatalogi en in- en verkoopboeken met de financiële verantwoording van de kunsthandels. Er is correspondentie tussen kunsthandelaars, kunstenaars, klanten (verzamelaars) en collega-kunsthandelaren. Bewaard gebleven zakagenda’s en adresboekjes laten meer zien over het netwerk van de kunsthandelaar. Ook is, vooral bij Van Wisselingh & Co, beelddocumentatie van verhandelde of in commissie genomen kunstwerken in de archieven aanwezig.

Digitaliseren

Het digitaliseren van de archieven gebeurt in het kader van het project Metamorfoze. Bijzonder is de samenwerking met het Van Gogh Museum en Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) voor de respectievelijke archieven van Huinck & Scherjon en Sala & Zonen.

GMS voert de digitalisering van de archieven uit. De grote variatie in archiefstukken, maakt het Metamorfozeproject een uitdaging die past bij GMS. Heeft u vragen? Laat het ons weten!

Lees ook