Microfiches digitaliseren voor Regionaal Archief Nijmegen

15 juni 2015

Voor het Regionaal Archief (RA) Nijmegen is GMS momenteel een grote collectie fiches aan het digitaliseren. Het gaat om 2 collecties met microfiches; een oud rechterlijk archief én een historische collectie vanuit Nijmegen.

De wens

Vanuit het RA Nijmegen bestond de wens om deze collecties met microfiches te ontsluiten. In zijn totaliteit gaat het om meer dan 13.000 microfiches. Het bezitten van fiches heeft één groot nadeel. De fiches zijn niet goed te doorzoeken. Het lezen van deze fiches is een tijdrovend proces waardoor veel informatie niet gelezen wordt. Digitalisering biedt in deze de oplossing. Door het digitaliseren van deze microfiches beschikt het RA Nijmegen over een grote hoeveelheid met nieuwe digitale kennis, wat gebruikt wordt voor onderzoek en studie.

Digitaliseren

Het RA Nijmegen heeft voor de digitalisering GMS als digitaliseringspartner benoemd. Als specialist in het digitaliseren van microfiches is de kwaliteit verzekerd. Het digitaliseren van microfiches is een vak apart. Om een kwalitatief hoogwaardig beeldresultaat te verkrijgen zijn twee aspecten van groot belang: enerzijds de digitaliseringsapparatuur, anderzijds de scan operators. Een combinatie van beide aspecten maakt het mogelijk om de fiches efficiënt en in een goede kwaliteit te digitaliseren.

Regionaal Archief Nijmegen

Het regionaal archief Nijmegen beheert en ontsluit de archieven van diverse gemeenten en bedrijven vanuit de regio. Daarnaast bewaart het archief een grote collectie boeken en tijdschriften, foto’s, kranten, landkaarten en ander soort archiefmateriaal. Via de beeldbank van het RA Nijmegen zijn wekelijks nieuwe stukken te vinden die digitaal ontsloten zijn.

Lees ook