Nationaal Museum van Wereldculturen stelt unieke beelden beschikbaar

2 februari 2018

Unieke beelden binnenkort beschikbaar. Benieuwd? Lees snel verder.

Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

In 2014 is de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen tot leven geroepen. Een rijksmuseum wat is ontstaan uit een fusie van het Afrikamuseum, Tropenmuseum en Rijksmuseum Volkenkunde. De instelling profileert zich als museum over mensen: ‘op de verschillen na zijn we hetzelfde’. Door middel van tentoonstellingen willen zij aantonen hoe culturen met elkaar zijn geweven.

Digitalisering beeldmateriaal

De organisatie beschikt over veel en mooie archiefcollecties waar van alles te lezen is over de verschillende culturen. Daarnaast is er ook voldoende beeldmateriaal beschikbaar. GMS heeft recent de opdracht gekregen om duizenden stereodia’s, lichtbeelden en tekeningen te digitaliseren.

Lichtbeelden

De lichtbeelden verkeren in kwetsbare staat. Een aantal lichtbeelden zitten als losse stukken in de verpakking en vereist daarom de nodige precisie met digitalisering. Vooraf heeft GMS een proof of concept uitgevoerd om aan te tonen hoe het eindresultaat zal zijn. Zodoende kan het Nationaal Museum van Wereldculturen binnen enkele maanden ook deze beelden over de cultuur in specifieke gemeenschappen beschikbaar stellen.

Stereodia’s

Ook het digitaliseren van stereodia´s is een vak apart. We hebben dan te maken met twee beelden op één dia. Een uitdaging waar we van houden. Onze vakfotograaf voert dit project vol enthousiasme uit.

 

 

Lees ook