GMS investeert in premium transport

22 maart 2018

Het verwerken van archiefcollecties op steeds grotere schaal vereist een goed en doordacht logistiek proces, met bijbehorende professionele middelen. Een belangrijkste middel in de logistieke keten is het vervoersmiddel voor het transport van archiefcollecties. In verband met groei heeft onze bestelbus plaats gemaakt voor een nieuwe, exclusieve vrachtwagen.

Laadvolume en laadvermogen

De keuze voor een vrachtwagen is gebaseerd op zowel het laadvolume (vloeroppervlak) wat benodigd is, als op het laadvermogen (in gewicht), wat bij papieren archiefdragers fors is te noemen. Reguliere bestelbussen die te besturen zijn met een B-rijbewijs, hebben een laadvermogen van zo’n 1200 kilo. Hierdoor kan het laadvolume van een bestelbus absoluut niet geheel gebruikt worden.
De vrachtwagen is gekeurd tot 7,5 ton, zodat er ruim 3 keer zo veel geladen kan worden en bovendien uitgerust met een zogenaamd lage vloer-chassis met luchtvering. Behalve het optimale veercomfort wat luchtvering biedt, kan hiermee de laadvloer zakken tot circa 40 cm boven de grond. Met behulp van een laadklep van ruim 2 meter lang kunnen archieven veilig en comfortabel ingeladen worden.

Geconditioneerd vervoer

Bij de aanschaf is niets aan het toeval overgelaten. De laadruimte is namelijk geïsoleerd en voorzien van een klimaatbeheersingssysteem, waarmee we archiefcollecties vervoeren bij een temperatuur van 18˚C en een relatieve luchtvochtigheid tussen 45% en 55%. Dit ligt gelijk aan de norm die de Archiefregeling 2009 stelt voor opslag in archiefbewaarplaatsen waar archieven meestentijds zijn opgeslagen.
De keuze voor geconditioneerd vervoer is niet gebaseerd op klantvraag. Chauffeur Piet Goudswaard: “In de zomer kan het in de laadruimte van een bestelbus bijna 50˚c worden. Hoewel we met sterk isolerende transportmaterialen werken, kon ik het gevoelsmatig niet rijmen met de hoogwaardige condities waarin ik de archiefcollecties normaliter aantref in de archiefdepots op klantlocatie”. Nu kunnen we het archief vanuit de klantdepots op identieke continu temperatuur en luchtvochtigheid transporteren en direct inklaren in ons depot met dezelfde temperatuur en luchtvochtigheid.

Internationaal transport

Omdat we inmiddels ook internationaal actief zijn, moesten we ook hier rekening mee houden. Het vervoer van de archiefcollecties die gedigitaliseerd worden, voeren we namelijk uit in eigen beheer. De vrachtwagen is daarom voorzien van een dubbele slaapcabine, zodat zowel chauffeur als bijrijder het voertuig niet verlaten voor het nemen van slaap- en rustpauzes. Tevens is de vrachtwagen voorzien van een geveerde chauffeursstoel, automaat en cruise-control. Daarnaast zijn er allerlei andere opties die zowel het rijcomfort als de veiligheid van chauffeur en belading verbeteren.

Archief vervoer

Voorzieningen in de laadruimte

De sterk geïsoleerde laadruimte is voorzien van een elektrisch bedienbare roldeur met heavy-duty mechanisch vergrendeling. Deze vergrendeling is apart te schakelen met de cabine, zodat de laadruimte onderweg altijd gesloten is. Daarnaast is er een dubbel railsysteem aan de wanden bevestigd, waarin veerstangen geplaatst kunnen worden om de lading te vergrendelen.

Nauwkeurige monitoring

Aan boord van de vrachtwagen bevindt zich een MIFI-router met 4G internetverbinding. Via deze verbinding is op afstand detailinzicht beschikbaar van de huidige omstandigheden in het voertuig en de laadruimte. Denk hierbij aan de locatie van het voertuig, de temperatuur en luchtvochtigheid in de laadruimte en de status van de laaddeuren (geopend of gesloten). Preventief zijn ook watersensoren, rooksensoren en bewegingsmelders geïnstalleerd en inzichtelijk. In de toekomst zal deze informatie real-time via het serviceplatform ‘LiveTrace’ beschikbaar zijn voor onze klanten.

Referentiekader

Dat een voertuig met al deze opties niet standaard uit een folder gekozen kan worden is begrijpelijk. Het maken van de juiste keuzes bleek dan ook een kwestie van gedegen vooronderzoek. Veel van de uitgangspunten (o.a. geconditioneerd vervoer, luchtvering) zijn dan ook overgenomen vanuit de kunsttransportsector.
Het voertuig is geleverd door Coxx Mobile Systems uit Rijen. Omdat het voertuig geheel custom ontwikkeld en gebouwd  diende te worden is COXX Mobile Systems de samenwerking aan gegaan met het Poolse bedrijf Spojkar en Carrosseriebedrijf Elenbaas uit Poortvliet. Dankzij de expertise van COXX en Elenbaas maakt GMS een mooie stap voorwaarts en bieden wij vanaf heden ‘premium transport’ voor uw archiefcollecties.

Lees ook