Zomerse temperaturen; tips uit het verleden

18 juli 2022

Zomerse temperaturen in aantocht. We moeten niet vreemd opkijken van temperaturen van richting de 40 graden! Iedereen bereid zich voor. Toch is er zoals ze altijd zeggen niets nieuws onder de zon; in veel kranten is terug te vinden hoe in het verleden omgegaan werd met hittegolven. We geven u graag wat tips!

Een zonnesteek willen wel allemaal voorkomen! Hoe voorkom je dit volgens het Rotterdamsch Nieuwsblad uit 1985? Door citroensap! ‘ Eenige druppels, op de tong gedruppeld, wanneer er geen water bij de hand is, zijn voldoende om de levensgeesten weer op te wekken en het gevaar van zonnesteek te voorkomen.’

Bovendien zijn er ook wat kledingvereisten om deze hitte te trotseren. Een zwartzijden hoed, een Lakensche pet met en zonder ventilatie, ze geven allemaal een temperatuur van rond de 40 graden! Het beste bent u daarom af met een witte linnen pet of hoed; deze wordt, zelfs bij grote hitte, meestal niet warmer dan 36 graden. Bovendien kunt u ook maar beter gele kleding aantrekken; dit is in Azië beoordeelt tot de beste kleur die het minst beïnvloed wordt door de scheikundige werking van het zonlicht, aldus De Zuid-Willemsvaart van augustus 1893.

Maar, niet alleen mensen moeten zich beschermen tegen de zomerhitte. Ook huisdieren, in het bijzonder paarden, zijn volgens de Rotterdamsch Nieuwsblad (1902) gezien met hoeden. Er gaan immers geruchten dat de hitte hondsdolheid zou veroorzaken….

In de Trouw van 1990 worden ook wat adviezen uitgesproken door  de hoogleraar van de Technische universiteit Eindhoven die zich jaren bezig heeft gehouden met de vraag: ‘ hoe hou ik mijn huis koel?’ Hij adviseert een goede raamdiscipline; gordijnen en ramen dichthouden zolang het buiten warmer is dan binnen.

Hopelijk verminderen deze tips wat zorgen bij u. Zo niet, dan kunt u op de krantenbank Delpher honderden krantenartikelen vinden met tips van onze voorouders om de hitte te weerstaan.  Wij gaan bij GMS ondanks de hittegolf gewoon door. Gelukkig hoeven we geen citroensap, hoeden of raamdisciplines te gebruiken. Een airco bespaart ons de zonnesteek!

Lees ook