De digitale revolutie biedt kansen en bedreigingen

RuudDoor: Ruud Swart op 8 september 2020

De doorlopende optimalisering van bedrijfsprocessen is en blijft belangrijk voor iedere organisatie. Digitalisering en automatisering zijn daarbij belangrijke hulpmiddelen. Efficiëntie verhogen, klanten sneller van dienst zijn en het veiligstellen van belangrijke bedrijfsinformatie is in de coronatijd belangrijker dan ooit voor een succesvolle organisatie.

Digitaal is het nieuwe normaal

Sinds de pandemie vergaderen we virtueel, krijgen studenten digitaal les en doen we aan telewerken. Onze laptop, smartphone en digitale archieven zijn onmisbaar.

“Dankzij digitale toepassingen slagen we erin onze maatschappij van op afstand draaiende te houden”, stelt Danny Goderis, digital manager bij technologiefederatie Agoria.

Digitale middelen worden in alle branches ingezet om efficiënter te werken. We erkennen opnieuw de waarde van technologie. Niet alleen voor eenvoudige communicatie, maar ook voor farmaceutische bedrijven biedt dit een uitkomst in de zoektocht naar een vaccin.

 “We zullen met zijn allen moeten innoveren”, vertelt Peter Hinssen, een technologie-ondernemer. “Bedrijven worden vandaag geconfronteerd met een wereld waar digitaal misschien de enige manier van werken is.”

Digitale revolutie als bedreiging voor organisaties

Hoogleraar aan de TU Delft en ETH Zurich, Dirk Helbing, legt in een interview uit wat de digitale revolutie voor het bedrijfsleven betekent.

De digitale revolutie is een grote bedreiging voor zowel kleine als grote bedrijven. Helbing verwacht dat veertig procent van de bedrijven die nu in de top 500 staan, in de aankomende tien jaar verdwenen zijn. Veel bedrijven zullen niet in staat zijn om zichzelf snel genoeg te transformeren. Als gevestigde bedrijven niet op tijd innoveren, doen andere bedrijven dat voor ze.

Start met innoveren door bijvoorbeeld eerst het papieren archief te digitaliseren.

Digitale revolutie als kansen voor organisaties

Vele reeds gedigitaliseerde bedrijven ervaren de voordelen van digitaal werken. Gemeenten en archiefinstanties zijn voorbeelden, die nu profiteren van de nieuwe digitaal geoptimaliseerde omgevingen. Op deze manier kunnen zij nog steeds klanten bedienen tijdens corona.

Bedrijven, die hebben geïnvesteerd in het digitaal werken, hebben een significante groei in bedrijfswaarde, omzet en winst laten zien. Dit blijkt uit onderzoek van McKinsey & Company. De 25% meest digitale bedrijven lieten 2 keer meer waardegroei, 5 keer meer omzetgroei en 8 keer meer winstgroei zien dan bedrijven die niet hebben geïnvesteerd in digitalisering.

Daarnaast gaan veel winkels en supermarkten online verkopen. Onderwijs kan steeds meer op afstand en ziekenhuizen kunnen makkelijker en sneller patiëntgegevens uitwisselen. Bovendien groeit het aantal banen in Nederland en buurlanden door digitalisering en automatisering. Een derde van de Nederlandse werkgevers verwacht meer IT’ers aan te nemen.

Veel organisaties denken nu ook aan een vast percentage dat mensen thuis “moeten” gaan werken. Met alle voordelen van dien, waaronder kostenbesparing, minder flexplekken nodig, minder verkeer (beter voor het milieu), meer flexibiliteit wordt beter ervaren door de medewerkers.

 

 

Ruud
Ruud Swart Ruud is als accountmanager onder andere verantwoordelijk voor het afleggen van klantbezoeken en het onderhouden van klantrelaties. Daarnaast is Ruud ons aanspreekpunt met betrekking tot internationale activiteiten. Met zijn enthousiasme en vakkundigheid staat hij u graag te woord.

Plaats een reactie

Lees ook