Digitalisering in de bouwsector

LianneDoor: Lianne Groenendijk op 29 januari 2020

Verschillende bedrijven in de bouwsector onderkennen dat het tempo van het digitaliseren te laag ligt. Maar liefst 83% is ontevreden over de snelheid blijkt uit onderzoek van de Nationale Benchmark. Te vaak raken stukken zoek, wordt er gewerkt met verouderde documenten en missen bedrijven daardoor net dat stukje slagkracht. U leest in deze blog over de voordelen van digitalisering op het gebied van bouwtekeningen.

Een gedigitaliseerd archief verhoogd de efficiëntie van de ontwerpfase, bijvoorbeeld door het gebruik van BIM-modellen en 3D-scans. Daarnaast kunnen nieuwe technologieën worden geïmplementeerd, die ‘mass customisation’ mogelijk maken. Het digitaliseren van bouwtekeningen is daarom een belangrijk onderdeel waardoor de productiviteit in de sector verbeterd kan worden.

Door de volgende redenen raden branche experts aan om oude bouwtekeningen te laten digitaliseren:

Toegankelijkheid in de bouwsector

Het volgende praktijkvoorbeeld leert ons dat het voor kan komen dat een reparatie binnen een gebouw een tijdrovend proces kan zijn. De monteur dient langs te komen om de calamiteit te inspecteren en metingen te verrichten. Vervolgens dient deze monteur de juiste documentatie te zoeken om onderlinge afhankelijkheden te bestuderen voordat de reparatie daadwerkelijk uitgevoegd kan worden. Wanneer er gewerkt wordt met een lokaal archief kan dit al snel enkele uren in beslag nemen om de juiste documenten te zoeken.

Meer dan eens komt het voor dat er meerdere tekeningen (revisies) aanwezig zijn waarmee gewerkt kan worden. In de perfecte wereld wordt er altijd met de laatste revisie gewerkt, de realiteit kan echter soms afwijken.

De monteur kan zijn klus aanzienlijk sneller uitvoeren wanneer deze op locatie beschikking heeft over een up-to-date database met daarin alle projectdossiers, asset informatie, beschikbare gebiedsinformatie en tekeningen.

Digitaal werken houdt in dat betrokkenen altijd en overal toegang hebben tot documenten en informatie. Hierdoor is het niet meer noodzakelijk om dingen te printen. Weg dus, met de dikke ordners met correspondenties en stukken rond het project. Alles is digitaal beschikbaar en daardoor sneller te vinden. Een voordeel van digitaal werken volgens BouwKennis.

Een opgeruimd bureau bevordert tevens het prestatievermogen, de productiviteit en de veiligheid van documenten.

papier bouwsector

Kostenbesparing in de bouwsector

Kostenbesparingen zijn voor veel bedrijven een belangrijkste drijfveer voor het digitaliseren van hun fysieke stukken. De volgende redenen worden genoemd:

  • Time is money.

Door het elimineren van kostbare uren van het zoeken naar de juiste documenten kunnen vaklieden sneller over de nodige informatie beschikken.

  • Herstelwerkzaamheden zijn kostbaar.

Bouwers werken met meerdere onderaannemers, die allen hun eigen manier van communiceren hebben, en hun eigen documentatie produceren. Eén centrale database waar alle documentatie centraal wordt beheerd door de projectleider elimineert de kans op het gebruik van gedateerde en achterhaalde stukken. De faalkosten liggen in de bouwsector op minimaal vijf procent volgens onderzoek van ABN AMRO. Daarnaast kent de bouwsector scherpe marges, waardoor extra kosten grote consequenties tot gevolg kunnen hebben. Een digitaal archief zal helpen deze kosten te minimaliseren.

  • Verdien geld met archiefruimtes.

Het onderhouden van een archiefruimte zijn niet de kosten voor een organisatie. Maar wat als dezelfde ruimtes kunnen worden gebruikt voor ander doeleinden? Een professionele ontvangstruimte voor klanten, wellicht een showroom, of een nieuwe spreekkamer voor uw verkoopdienst. Op deze manier veranderd de ruimte met een stoffig karakter in een waardevol verlengstuk van de organisatie.

geld besparen in de bouwsector

Duurzaamheid in de bouwsector

De bouw speelt een belangrijke functie in de grote opgaven om te werken aan een duurzaam en klimaatbestendig Europa. Uitloop van een bouwproject resulteert automatisch in meer uitstoot op zowel de werkplek als van het werkverkeer.

Het kost ongelofelijk veel energie om bakstenen en beton te produceren. Ongeveer 5% van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door onze bouwindustrie”, legt de stedenbouwkundige Marco Roelofsen uit tegenover BNR Nieuwsradio (Bouwwereld, 2019).

Papieren bouwtekeningen worden met name bij de werkvoorbereiding en in de realisatiefase gebruikt. Uit het onderzoeksrapport van de Nationale Benchmark ‘Digitalisering in de bouw’ blijkt dat 75% altijd, meestal of regelmatig vanaf papier werkt. De belangrijkste redenen zijn de leesbaarheid, werkbaarheid en het grote overzicht op papier. Daarentegen onderkent het merendeel binnen de bouwsector dat ‘digitaal werken’ de toekomst is. Bovendien onderkennen zij dat het afdrukken van dergelijke hoeveelheden papier niet noodzakelijk is voor een succesvol bouwproject.

duurzaamheid bouwsector

Digitalisering van dossiers in de bouwsector

Een digitaliseringsproces zorgt niet allen voor een betere beschikbaarheid van de juiste informatie, een digitaliseringsproject zorgt ook voor het opschonen en structureren van archieven. Door het toekennen van de juiste metadata worden de digitale documenten namelijk gestructureerd opgeslagen. Bovendien is op deze manier de informatie ten alle tijden beschikbaar voor de juiste medewerkers. Digitale bestanden kunnen direct geïmporteerd worden naar de digitale werkprocessen van de organisatie.

De digitale transformatie in de bouwsector komt maar mondjesmaat op gang volgens Jongsma van Bouw7:
“Op dit moment wordt er simpelweg nog niet genoeg geïnvesteerd in de digitale mogelijkheden van de toekomst. Opvallend, want andere sectoren zetten vol in op technologische innovaties. Wel verwacht ik dat de bouwsector mede door de stikstofproblematiek en woningcrisis snel zal volgen. De meeste bedrijven zien nu in dat ze moeten innoveren om relevant te blijven.”

Uit de Nationale Benchmark ‘Digitalisering in de Bouw’ blijkt dat de traditionele papieren bouwtekening voorlopig nog niet uit de bouw verdwijnt. Veel informatie kan op digitale wijze gedeeld en geraadpleegd worden. Maar vaak wordt door papier de stap van de virtuele omgeving naar de fysieke bouwplaats overbrugd. Dit komt door een aantal eigenschappen die niet te digitaliseren zijn, zoals overzicht, handzaamheid en bestendigheid.

Scanner voor tekeningen bouwsector

DigidealGO versnelt digitalisering bouwsector

Er wordt op dit moment echter meer vaart gezet achter het digitaliseren van de branche. DigiDealGO is een overeenkomst tussen de overheid, de brancheverenigingen van de bouw, de installatiesector en de toeleverende industrie ondersteunt door de BIR (Bouw Informatie Raad) het BIM-loket en de DSBI (Digitaal Stelsel Bouw en Installatie). Zij stelden hierin hun gezamenlijke ambities voor digitalisering van de bouwsector vast. Daarbij stelden zij vier hoofddoelen vast: toegankelijke informatie, integraal deelbare informatie, functionele uitbreiding van diensten en innovatie.

Het werken aan het digitaliseren van het gehele bouwproces, waarbij iedereen naar dezelfde documenten en specificaties kijkt, is een grote stap vooruit”, vindt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming (Emerce, 2019).

Lianne
Lianne Groenendijk Lianne is als accountmanager onder andere verantwoordelijk voor het afleggen van klantbezoeken en het onderhouden van klantrelaties. Zij staat u deskundig te woord over het digitaliseren van uw archief.

Plaats een reactie

Lees ook