Zijn uw (oude) foto's al digitaal toegankelijk?
We bevinden ons in de vakantieperiode, over het algemeen een periode waarin we veel foto's maken. We delen graag herinneringen met anderen en we bewaren deze herinneringen op beeld. 'Leuk voor de toekomst'. Dat is het zeker en daarom willen steeds meer mensen hun foto's digitaliseren. Tegenwoordig is dat mogelijk met digitale fotografie, maar vroeger was het wel anders. In deze blog nemen wij u mee in de wereld van fotografie.
Een beeld zegt meer dan duizend woorden
Er zijn zoveel redenen te bedenken waarom men graag foto’s maakt. Een aantal op een rijtje:
- Het zijn draagbare herinneringen die men helpt te onthouden wat, waar en wanneer iets is ervaren.
- Het herinneren van een moment dat gevoelens oproept wanneer de foto wordt bekeken.
- Het delen van foto’s met anderen.
- Het delen van foto’s met de kinderen om verhalen te vertellen over wat het kind heeft meegemaakt.
- Een foto is niet zomaar een beeld van een ervaring, het is een dierbaar bezit waar men zuinig op is.
- Trots zijn op wat men heeft meegemaakt, bijvoorbeeld die grote berg die is beklommen in het buitenland.
Geschiedenis fotografie
Een klein stukje geschiedenis over fotografie:
- In 1816 maakte Joseph Nicéphore Niépce de eerste foto. Hij deed dit door een doos te maken met een heel klein gaatje erin. Binnen de doos maakte hij een achterwand met een lichtgevoelige plaat. Door een aantal uur het gaatje in de doos open te houden, ontstond er op de achterwand een afbeelding. Het gaatje van de doos heet nu een lens en de lichtgevoelige achterwand is tegenwoordig een lichtgevoelige elektronische sensorchip.
- De eerste negatieven werden rond 1850 ontwikkeld.
- In 1888 werd de eerste analoge fotocamera met filmrol uitgebracht; de Eastman’s Kodak camera.
- Vanaf 1960 is het mogelijk voor consumenten om kleurenfoto’s te maken.
- In 1981 is de eerste digitale fotocamera op de markt gekomen; de start voor digitale fotografie.
Analoge fotografie versus digitale fotografie
Wanneer we analoge fotografie vergelijken met digitale fotografie, komen we tot de volgende bevindingen:
- Een filmrolletje van een analoge camera bevat maximaal 36 foto’s. Hierdoor fotografeert men bewuster en wordt er meer genoten van de omgeving.
Met een volle batterij en een lege geheugenkaart kan men uren fotograferen met een digitale camera. Hierdoor worden meer foto’s gemaakt en op een sneller tempo, waardoor men constant bezig is met fotograferen en minder geniet van de omgeving. - Herinnert u zich het nog? De doka, ofwel donkere kamer, die nodig was om foto’s te ontwikkelen van een analoge camera. Dit is met digitale fotografie niet meer nodig.
- Tegenwoordig is het mogelijk om het resultaat van de foto’s zelfs al direct te bekijken op het scherm van de digitale camera. De foto’s van een analoge camera konden pas worden bekeken na het afdrukken. Alle foto’s werden afgedrukt, dus het was nog maar de vraag of er geen onnodige kosten werden gemaakt. Een voordeel van achteraf de foto’s kunnen bekijken, is het verrassingseffect.
- De aanschaf van een digitale camera is een grote uitgave, maar op langere termijn bent u voordeliger uit. Er wordt namelijk bespaard op kosten voor filmrolletjes, fotopapier, etc. Tevens is het gebruik van een herbruikbare geheugenkaart milieuvriendelijker dan de aanschaf van filmrolletjes in plastic en kartonnen doosjes.
Uw oude foto’s digitaal toegankelijk
Het grootste gedeelte van de Nederlanders maakt meerdere foto’s per week, maar liefst 80 procent. Bij speciale gelegenheden verhoogt het aantal foto’s aanzienlijk. Helaas worden foto’s niet op één veilige plek bewaard en wordt een fotocollectie zelden geordend. Hierdoor worden foto’s kwijtgeraakt en hebben veel mensen moeite de foto’s terug te vinden.
Met de modernere digitale camera kunnen foto’s via een kabel digitaal worden opgeslagen. Zoals op de laptop, tablet of een draagbare harddisk. Maar uw oudere foto’s, bijvoorbeeld de foto’s op negatieven, heeft u enkel afgedrukt beschikbaar. Het digitaliseren van uw foto’s brengt diverse voordelen met zich mee, onderstaand een aantal:
- U kent het vast nog wel: de welbekende schoenendoos vol met foto’s. Ongeorganiseerd, waardoor het veel tijd en moeite kost om foto’s terug te vinden. Door uw foto’s digitaal toegankelijk te maken en te sorteren in mappen, kunt u de foto’s gemakkelijk terugvinden. Bijvoorbeeld op basis van data of de bestemming waar u bent geweest.
- Het bewaren van foto’s op meerdere plekken vraagt om problemen. Dit veroorzaakt dat u de foto’s kwijtraakt en u geen overzicht meer heeft. Digitaal kunt u de foto’s op één plek bewaren, zodat u altijd weet waar u de foto’s kunt vinden.
- Herkent u het volgende ook? Uw oudste kind heeft een vol fotoboek, wat was het leuk om zelf dat fotoboek te beplakken. Maar het fotoboek van uw jongste kind is toch wat kalig, want het kostte zoveel tijd en moeite om weer een boek vol te plakken. Met uw foto’s digitaal kunt u op het internet een fotoboek samenstellen of zelfs automatisch laten samenstellen, om het vervolgens te laten afdrukken (en eventueel bij u thuis te laten bezorgen). Makkelijk en snel uw persoonlijke fotoboek!
Plaats een reactie